Работещи в бургаската дирекция на Комисията за защита на потребителите тази сутрин излязоха на протест, който продължи един час. Причина е твърде ниският размер на заплащането им, което не отговаря на натовареността им. Протестът се организира с помощта на КТ „Подкрепа”, към чието синдикално семейство КЗП Бургас се присъедини преди половин година.

„Тук цифром и словом работят 12 души. Аз бях изненадан, защото доскоро мислих, че са повече хора, имайки предвид обема от работа, която трябва да свършат на територията на най голямата област в страната - Бургаска област. Всички те настояват за по-достойно заплащане на труда, увеличение на заплатите, които се оказва, че не са индексирани от 2018 г., с изключение на едно малко увеличение през 2020 г. Ще бъдете безкрайно изненадани за какви нищожни суми работят служители, от които се очаква да се борят със спекулата и да налагат закона за защита на потребителите”, заяви пред медии Иван Костадинов – председател на КТ „Подкрепа” Бургас. Костадинов припомни, че това са поредните държавни служители, които се вдигат на протест, заради ниски заплащания. Неотдавна недоволството си изразиха и от Агенция по геодезия, картография и кадастър в морския град.

„Утре може да излязат от Националния статистически институт, защото и там има проблеми. Има други държавни институции, в които просто времето е спряло. Затова днес съм тук. Аз съм председател на регионална организация на КТ „Подкрепа” и мой морален ангажимент е да им помогнем”, добави Костадинов. Той и колегите му от синдиката са двигатели на днешната едночасова стачка.

А колко получава един служител в КЗП Бургас?

„Моята заплата лично е 880 лв. чисто. Натоварването е голямо, особено в летния сезон, когато отговаряме за целия Бургаски регион – от Обзор до Царево. В момента, във връзка с борбата със спекулата, работата се увеличи изключително много, ангажирани сме много, през летния сезон също”, каза висшистката Нели Пенчева, която има седемгодишен стаж в КЗП. Заплатите на някои от по-високите нива в бургаската дирекция достигат до малко над 1000 лв. Служителите обаче са категорични, че искат по-високо заплащане. Много от тях обичат работата си, макар често да се озовават между чука и наковалнята.

„Никой не обича да бъде проверяван, но ние трябва да зашитаваме интереса на потребителите”, споделят служители.