Областният управител проф. Мария Нейкова прие делегация от Турция, водена от областния управител на област Къркларели Бирол Екиджи.

На работната среща бяха обсъдени конкретни стъпки, които да задълбочат развитието на взаимоотношенията между двете погранични области в областта на културата, здравеопазването, образованието и икономическите връзки.

„Срещата днес е продължение на едни вече установени и перспективни отношения с област Къркларели, Република Турция. В годините назад Областна администрация Бургас е изградила прекрасни партньорски отношения с Къркларели. Сътрудничеството е реално и ефективно, финализирали сме редица проекти за подобряване на инфраструктурата, опазване на общото културно-историческо наследство, насърчаване на туризма“, каза в приветствието си областният управител проф. Мария Нейкова.

През последните програмни периоди Областна администрация Бургас и Къркларели успяха да осъществят проекти по програмата за трансгранично сътрудничество и за опазване общото културно-историческо наследство с цел защита на знакови от гледна точка на архитектурата сгради, както и проект за популяризиране на туризма, традиционните продукти и културното богатство на Черноморския регион.

Проблемите с мигрантския натиск също бяха част от дискусията между областните управители на Бургас и Къркларели.

Кметът на Община Малко Търново Илиян Янчев постави въпроса за струпването на автомобили и автобуси на ГКПП „Малко Търново-Дерекьой“, което създава напрежение между хората, особено в празничните и почивните дни, и в активния сезон. Обсъди се необходимостта от разширение на ГКПП „Малко Търново“ и изграждането на четирилентова транспортна връзка от граничната община Малко Търново до Бургас, което би оказало благоприятно влияние върху туризма в района, ще съживи Странджа, ще облекчи натовареността на граничните митнически пунктове. С подобряването на инфраструктурата ще се облекчи трафикът на леки автомобили и автобуси. Община Малко Търново има готовност с проект за разширяване на ГКПП-Малко Търново. Кметът Янчев предложи да се сформират работни групи от специалисти от Къркларели, Бургас и Малко Търново, които активно да работят по проблема, който от години чака своето решение.

На срещата, организирана от областния управител на Бургас и кметът на Община Малко Търново, премина при засилен двустранен интерес. На форума присъстваха още Генералният консул на Република Турция в Бургас Сенем Гюзел, представители на промишлените палати на Къркларели, Бабаески и Бургас, ръководители на митниците от двете страни, представители на спортните среди, културата, образованието, работата с млади хора, ректорите на Бургаския свободен университет и на университета в Къркларели, Бургаската търговско-индустриална камара, представители на бизнеса, медиите и др.