Украинският президент Володимир Зеленски няма да бъде поканен да държи реч на откриването на 48-ото НС. Това обясни депутатът от ДБ Надежда Йорданова.

Днес партиите се събраха по предложение на ГЕРБ-СДС, за да обсъдят такава възможност.

„Решихме още на първия председателски съвет да бъде взето решение за отправяне на покана към президента Зеленски да се изкаже пред българския парламент, съобразно неговата програма и програмата на НС”, каза Йорданова.

Според ДБ най-добрият начин за отправяне на подобна покана е след конституирането на НС. Тогава ще бъде поставен и въпросът за предоставяне на оръжие на Украйна. „Още в първия работен ден ДБ ще внесе предложение за решение за предоставяне на военна помощ за Украйна”, каза Йорданова.

„Въпросът за г-жа Митрофанова и присъствието ѝ на първото заседание е от интерес на достойнството на българската държава и не е страничен за обществото въпрос, категорично”, заяви Никола Минчев от „Продължаваме Промяната”.

„По конкретни теми с ГЕРБ имаме съвпадения на вижданията, но това не е база за коалиция”, каза още Минчев. Той бе категоричен, че ПГ на "Продължаваме промяната" е единна.

С позиция излязоха и от „Български възход”.

„Ние, депутатите от коалиция „Български възход” смятаме, че нашите избиратели искат да чуят в спешен порядък как ще започнем да решаваме непосредствените им проблеми като повишаването на цените, инфлацията и цялостната икономическа криза. Очакват да се състави работещо правителство. Вместо това подготвителните срещи за откриване на народното събрание се политизират. Нека оставим разискването на всички политически въпроси за пленарната зала – депутатите ще положат клетва да служат на народа си само след няколко дни и ще могат официално да дебатират и вземат решения от национален интерес”, заявяват от „Български възход”.

Източник Нова тв