За почитателите на изящното балетно изкуство Държавна опера – Бургас е подготвила вълнуващо естетическо преживяване – на 17-и октомври, понеделник, от 19 часа в залата на Операта. Балетът по музика на Сергей Прокофиев „Пепеляшка“ ще пренесе публиката в приказния свят на Шарл Перо, любимият разказвач на вълшебни истории, съдържащи не само красиви чародейства, но и зареждащи с вяра в Доброто начало и упование във вездесъщата сила на Справедливостта. Сюжетът на приказната история е режисиран от проф. Хикмет Мехмедов. Балетният спектакъл е поредната атестация за проникновеното виждане на постановчика, за философското обагряне – с дълбочина, емоционален колорит и смислова аргументация, на изградените образи, за търсене и постигане на екстремни нива на естетическо внушение, за изискан подход към детайлите, които се вплитат в цялостната картина на една завършена красота. Възстановката на на една от най-впечатляващите постановки на Бургаската опера е дело на Галина Калчева, репетитор на балетния състав към Бургаската опера. Тя е запазила параметрите и характера на авторовия стил. През м. март т. год., след 4-годишно отсъствие от афиша на Бургаската опера, постановката се завърна триумфално на сцената на крайморския културен институт. През м. юли „Пепеляшка“ бе представена с голям успех пред интернационална публика и на сцената на Амфитеатър в гр. Созопол.


В ролите, характерни с оригиналност, леко встрани от класическия хореографски почерк, както и бликаща експресивност, която ще се прелее в приказния сюжет, бургаската публика ще види: Даниела Туртуманова-Стоянова, която направи забележителен дебют в ролята на Пепеляшка – девойката с нелека съдба, чието добро сърце я довежда до живот, който дори не е пожелавала в мечтите. Тя е изящна като статуетка, стабилна, прецизна и излъчваща крехкост и едновременно вътрешна сила. Даниел Тичков, премиер-балетист на Бургаската опера, ще бъде в ролята на Принца. Двамата с Даниела Туртуманова-Стоянова бяха в блестящ тандем в ролите по време на спектакъла през м. юли в Созопол.

Красива, стилна и внушаваща респект ще бъде отново Анелия Иванова – в ролята на Феята, добрата орисница, която възнаграждава Пепеляшка за нейния човечен жест спрямо нея, когато е преоблечена като просякиня. В образа на сестрата на Пепеляшка ще бъде Емона Георгиева, която бе истинска артистична фурия с филигранно издържано в технически план сценично представяне на дебюта с в ролята през м. март. Другата сестра ще бъде отново в изпълнение на добре познатата на бургаската публика Натали Иванова, която също дебютира усшешно по време на мартенския спектакъл в ролята и представи характерния гротесков образ с артистизъм, усет, вкус, настроение и стабилност. В образа на Мащехата ще бъде Елена Георгиева – за нея представлението през м. март също бе дебютно, тя бе цветна, емоционална, със свежо чувство за хумор, изразено чрез езика на тялото. В ролята, на Учителя по танци влиза солистът на балетната трупа Теодор Цаков, който ше се представи с обичайния за него емоционален размах и настроение. Напълно импониращи на цялостната концепция и режисьорски похвати, силно артистично присъствие, вплело се в общата картина на красивия балетен спектакъл, ще бъдат в понеделник вечерта всички солисти и артисти от ансамбъла. В образа на Шивача влиза Кирил Филипов. Бащата на Пепеляшка ще бъде Светлан Николов. Като Шивачки ще се представят Яна Бердута и Ива Кавръкова. Във фееричния Валс-мазурка участват: Яна Бердута, Теодор Цаков, Ива Кавръкова, Кирил Филипов, Илина Константинова, Стефан Типиков, Патрисия Соарес, Стоян Фъртунов, Ивана Фиалковска, Бианка-Хелън Джованели, Мария Габарова, Калина Неделчева, Гергана Георгиева, Никол Маренова. В красивата балетна феерия вземат участие и артисти от ансамбъла на Държавна опера – Бургас. Приказната история на Пепеляшка, Принца, Мащехата, сестрите, Феята и всички други участници в красивата феерия, ще бъде разказана вълнуващо, професионално, с оригинален почерк и с необходимия за всяко събитие от класа блясък и професионализъм на сцената на Бургаската опера в понеделник. Полифоничната красота и сложност на Прокофиевата музика, интелигентно поднесените режисьорски решения на проф. Мехмедов /асистент‐режисьор на балетната постановка е Петър Тихолов/, задълбочената репетиционна работа на Галина Калчева, впечатляващите пищни костюми, специалните ефекти, осветлението, цялостното възприятие на спектакъла ще бъде отново атестат за събитие на най‐високо естетическо ниво. Присъстващите в залата на Операта ще бъдат потопени в атмосферата на смайващата сценография на – епизодите се редуват като оживели сцени от картини, със сменящи се рамки – като аналог на рамкираната в различни настроения и обстоятелства житейска реалност, превъплътена в чудни приказни истории.

Постановката на „Пепеляшка“ има сантиментална стойност за почитателите на ненадминатия сценограф и художник Борис Стойнов, който за съжаление вече не е между нас. Неговото невидимо присъствие остава на сцената – чрез приказните декори, сред които се играе балетната постановка. Атрактивните костюми на балерините са дело на неговата съпругата, също покойната Цветанка Петкова-Стойнова, и, както винаги, се отличават с премерена пищност, изящна и прецизна ръчна изработка на всеки детайл и характерен разпознаваем стил, носител на творческото амплоа на създателя си.

Балетът „Пепеляшка“ е базиран на приказката на Шарл Перо. Първоначално написването на балетна творба по нея е възложена на Чайковски, но композицията не се реализира. Сергей Прокофиев пише произведението си между 1940 и 1944 година, прекъсван от събитията през Втората световна война.

Билети за балетния спектакъл „Пепеляшка“ могат да бъдат закупени на касата на Операта, каса „Часовника“ /пред хотел „България“/, в мрежите на Grabo и Eventim.

За солистите:

Даниела Туртуманова - Пепеляшка:

Родена на 16 август 1995 г. в гр. София. Възпитаничка на Национално училище за танцово изкуство в столицата. Висшето си образование завършва в Национална музикална академия „Проф. Панчо Владигеров" - София - магистър, специалност - балетна педагогика. Дебютира в главна роля в балета "Лешникотрошачката" още през 2014 г , когато е на 18-годишна възраст и работи в Държавна опера Бургас едва от 2 месеца. През годините изиграва редица други главни и солистични роли. Ръководител е на " Балетна школа за принцеси" - Бургас. Носител е на много награди като изпълнител и педагог.

Даниел Тичков - Принц:

Премиер-балетист в Държавна опера – Бургас. Учил е в „Национално училище за танцово изкуство – София” /2004-2013 г./ Студент в „Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство – Пловдив” (АМТИИ). Гастролира в Южна Кореа, Италия, Оман, Тунис, Холандия, Австрия, Германия, Швейцария, Босна и Херцеговина,Македония.

Участия и награди: Второ отличие в младша възраст на ХV Национална среща на млади балетни изпълнители „Анастас Петров” – Добрич 2012 год.; Международен конкурс „Рози на Казакстан“ 2019, гр. Астана, Казакстан – 1-во място – класически танц. Участие в програмите на Фондация „Танцово изкуство – Илиев” и стипендиант през 2012. Стипендията включва летни, интензивни, танцови курсове в Pacific Northwest Ballet School – Seattle. Участие в спектаклите в Младежки театър „Николай Бинев” – София с мюзикълa „Оливър Туист” от 2008 г. до 2012 г. Участие в постановките на Държавна опера – Русе, Държавна опера – Бургас, Държавна опера – Пловдив, Държавна опера - Стара Загора с балетните спектакли: „Дон Кихот“, „Лебедово езеро“, „Жизел“, „Ромео и Жулиета“ „Лешникотрошачката“, „Спящата красавица“, „Баядерка“, „Пепеляшка“ и др.