Има вероятност тази година грипната вълна да бъде малко по-сериозна. Това обявиха на брифинг здравните власти.

"Никой не може да бъде 100% сигурен кога ще дойде грипната вълна. Обикновено през ноември започваме да хващаме отделни случаи. През декември бройката се увеличава, а пикът се достига през януари". Това заяви главният държавен здравен инспектор доцент Ангел Кунчев.

По думите му най-добре е да се постави антигрипна ваксина сега. "Много често се задава въпросът кой е най-подходящият момент за поставяне на антигрипна ваксина. Точно сега е най-подходящото време - от сега до края на годината, но колкото по-рано, толкова по-добре. Не съм склонен да правя прогнози колко ще е тежка грипната вълна. Но Австралия и Нова Зеландия, които са в Южното полукълбо, се сблъскаха с най-тежката си грипна епидемия от четири години насам. Това накара всички експерти по остри респираторни заболявания в Северното полукълбо да предупреждават, че има вероятност тази година грипният сезон да бъде малко по-сериозен. Имунитетът на хората към грипните заболявания е намалял", подчерта той.

"Тази година стартираме кампанията за ваксинация и превенция навреме. Антигрипните ваксини вече са налични и имаме готовност да внесем още при необходимост", категоричен бе доц. Кунчев.

Източник и кадър Нова тв