Ще настояваме за въвеждането на паникбутони и видеорегистратори в таксиметровите автомобили, съобщи Красимир Цветков, председател на Националния таксиметров синдикат, цитиран от БТА.

„Всичко това е свързано с увеличения брой нападения над колеги по време на работа“, уточни Цветков.

Той допълни, че паникбутоните може да бъдат свързани с системата на Националния спешен телефон 112, което ще даде възможност на органите на реда да реагират максимално бързо в случай на необходимост.

Цветков поясни, че мерките може да се въведат чрез промяна в Наредба № 34, свързана с таксиметровия превоз на пътници.

Наредбата е подзаконов нормативен акт, който се изготвя и променя от ресорното министерство, без да е необходимо законодателна промяна, припомни председателят на синдиката. Цветков уточни, че предстои представители на бранша да се срещнат утре със служебния министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев и да обсъдят конкретните предложения.

Днес представители на бранша проведоха среща и с главния прокурор Иван Гешев и неговите заместници, конкретен повод за която стана инцидент в столицата, при който почина таксиметров шофьор.

Пред представителите на таксиметровия бранш главният прокурор изрази уверение, че случаят, при който 34-годишен мъж почина при възникнал конфликт между участници в движението, ще бъде разследван при максимална публичност и прозрачност.

Ръководството на държавното обвинение пое ангажимент пред браншовите организации на таксиметровите шофьори за съвместно обсъждане и изготвяне на експертни предложения за промени в законодателството, чиято цел е осигуряване на защита на участниците в движението.

Представителите на таксиметровия бранш поставиха и проблеми с приложението на текста от Наказателния кодекс, отнасящ се до нелегалните превози.