Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит посрещна в патриаршеския дом мощите на светите равноапостолни братя Кирил и Методий, съобщиха от Светия Синод.

Това е първата публична поява на Негово Светейшество след излизането му от болница, където престоя заради счупване на горната част на лявата бедрена кост след падане.

Мощите на равноапостолните братя бяха пренесени с тържествено литийно шествие от катедралния храм "Св. вмчца Неделя" до Софийска света митрополия.

Патриархът се поклони на светите мощите и на частицата от Светия Кръст Господен, отправи първосветителския си благослов и молитвени благопожелания към игумена на Светогорския манастир Есфигмен архимандрит Вартоломей и манастирското братство.

Архимандрит Вартоломей подари на Негово Светейшество икона на Света Богородица "Умиление".

Припомняме, за пръв път в страната ни пристигат едновременно мощи (частица от нетленните тела) на светите братя Кирил и Методий, създали глаголицата, предназначена за превод на богослужебна литература за християнската църква във Великоморавия. Глаголицата е първата азбука, специално адаптирана за писане на славянски езици.

На глаголица са написани първите преводи на църковна литература, с които Св. Кирил и Св. Методий и техните ученици са разпространявали християнството във Великоморавия и Панония през IX век. На глаголица са били написани и първите български оригинални произведения.