Това заяви пред журналисти в парламента вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова.

Единството условие, по думите й, е парламентът бързо да приеме промените в данъчните закони, включително и актуализацията на бюджета.

Правителството подпомага с 2 млрд. лв. българската индустрия и българските домакинства и трябва да гарантираме, че тези пари ще стигнат до своите адресати, допълни Нинова.

По думите й ще се следи средствата да отидат по предназначение и „няма да има търговци спекуланти и посредници, които да натрупат свръхпечалби на гърба на хората“.

„Целта на проверките е да се гарантира, че няма нелоялни практики, картелни споразумения, проверки, фактури на доставки, продажби“, посочи още Нинова.

Относно отстъпката при зареждане на гориво, тя каза, че контролът за това ще е на фискалния бон - да се отчита коректно сумата от 25 стотинки и да не се прави за друг бензин освен А95.

Нинова коментира също, че нулевият ДДС на хляба „със сигурност ще задържи цената“, дори и при вдигане на разходите за суровини и енергопотребление.

Нинова съобщи още, че са определени язовирите, които трябва да бъдат ремонтирани, има отпуснато финансиране. В момента трябва да се преминат процедури за обществени поръчки, каза министърът и заяви, че занапред ще се работи по този начин. Пряко договаряне, с измислени аргументи на удобни фирми - приключи, категорична беше Нинова.

По темата за Република Северна Македония вицепремиерът заяви, че докато страната не изпълнява условията по договора между България и РСМ, не бива да се вдига ветото и да се дава ход на преговорите по присъединяване към ЕС.

За нас не е проблем, не е лошо винаги да има КСНС, защото там се събират всички партии от парламента, службите, коментира лидерът на БСП. Тъй като не виждам сериозна промяна, може би КСНС да препотвърди отново решението за Македония, допълни тя. Освен това Нинова напомни, че по закон КСНС трябва да се свиква поне веднъж на три месеца, които вече изтекоха.

В отговор на въпрос вицепремиерът каза, че не смята, че България води две външни политики по темата за РСМ и допълни, че според нея тази тема е "леко преувеличена". Никой не ни е поставял ултиматуми през юни да започнат преговорите и да вдигнем ветото, нито са поемани такива ангажименти, каза вицепремиерът.

Източник bTV