За случая с откритите тела край землището на Клисура има привлечено лице като обвиняем за измама, заявиха на съвместен брифинг от Софийска градска прокуратура и СДВР.

Сигналът е подаден от гражданин, като незабавно са предприети действия. При огледа са установени в плитък гроб тленни останки на три лица, а под тях тленни останки на още четири лица. За тях няма данни за насилствена смърт. Установена е самоличността на едно от тези лица, каза Десислава Петрова от прокуратурата.

Той е живеел в Банкя, починал е през януари тази година. Разпитани са роднините му, които са заплатили на обвиняемия 1000 лв., за да бъдат кремирани неговите останки. Месец по-късно са получили урна, съдържаща прах. Т.е. те не са имали информация, че техният баща не е бил кремиран.

Задържаното лице не се признава за виновен - твърди, че е станала грешка, допълни Петрова.

Случаят е прецедент и е взет под специален надзор на Апелативна прокуратура.

Задържаният се е занимавал с погребални услуги има предходна съдимост в миналото.

От Прокуратурата заявиха, че вече има обаждания от хора, които са използвали неговите услуги и съществуват притеснения дали няма още хора, които вместо да са кремирани, са погребани. Комисар Стойно Цветков, началник на отдел "Разследване" към СДВР заяви, че има информация, че хората са повече. С категорична бройка той не се ангажира, тъй като това тепърва ще се установява.

Районът на местопроизшествието се охранява и е отцепен. Прави се организация, за да продължи работата по случая.

Предполага се, че задържаният е работил сам, но е наемал хора, които да копаят.

Вчера бяха открити седем тела на възрастни хора, заровени край село Клисура. От МВР потвърдиха, че става дума за нерегламентирани погребения. По случая има задържан - 51-годишен мъж. По първоначални данни той извършвал погребенията вместо кремацията. Пред разследващите мъжът признал, че заровил около 60 трупа.

По неофициална информация телата са на възрастни хора, които са били настанени в хосписи и след смъртта си е трябвало да бъдат кремирани.

Христо Кръстев, прокурор в Софийска градска прокуратура съобщи още, че СГП води разследване за отвличане, на столичен бизнесмен, чийто бизнес е свързан с търговия на криптовалута. За това престъпление се предвижда наказание между 3 и 10 години лишаване от свобода.

Вчера са извършени разпити на свидетели. Разследването е докладвано от разследващ полицай от 6 РУ на дежурен прокурор в СГП. Поискано е разрешение за трафични данни от страна на мобилните оператори относно местонахождението на лицето. В момента се установява къде за последно е включен от клетката мобилният телефон на отвлечения. Установява се дали лицето наистина е отвлечено. Има подаден сигнал от неговата сестра, която два дни не може да се свърже с него. Няма обаче категорични доказателства дали бизнесменът е отвлечен.

Имало е лице, което е посетило дома в обедните часове на 23 май.

Повече факти и обстоятелства от прокуратурата и СДВР по случая не дадоха.

Източник: БНТ