Във връзка с предстоящите абитуриентски балове и публичните прояви, свързани с честването на 24 май - Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, в ОДМВР-Бургас е създадена организация за обезпечаване на обществения ред и безопасността на движението, недопускане на пътно-транспортни произшествия.

Проведени са срещи с Регионалното управление на образованието в Бургас, училищните ръководства, органите на местното самоуправление и местната администрация, на които са обсъдени и приети съвместни мерки по опазването на обществения ред и безопасността на младежите при тяхното придвижване към и от местата за празнуване.

Засилено полицейско присъствие ще има в районите на училищата и местата, където се събират абитуриенти и автомобили, както и обезпечаване на маршрутите, по които ще се извозват. Извършват се проверки на местата, където ще се организират тържествата от служители на районно управление Несебър и съответната районна служба “Пожарна безопасност и защита на населението”. При проверките особено внимание се обръща на пропускателния режим в заведенията за недопускане на лица с огнестрелно оръжие, агресивно поведение и нетрезво състояние, които биха предизвикали нарушения на обществения ред. Предприети са мерки за недопускане на нерегламентирано използване на пиротехнически средства на обществени места. На срещите, проведени със звената за охраната на учебните заведения и с ръководствата на частни охранителни фирми, са предприети мерките по безопасност и недопускане на инциденти и навременното взаимодействие с полицейските структури.

Превантивната кампания “Абитуриенти” ще се проведе от сектор “Пътна полиция” на теорията на общините Бургас, Поморие, Несебър и Созопол. Ще има засилено полицейско присъствие по контрол на движението с цел недопускане на инциденти при придвижванетао на абитуриентите и превантивен контрол на маршрутите. Ще бъде осигурено съпровождане с полицейски автомобил на колони от МПС, превозващи абитуриенти и придружаващите ги автомобили. Ще се осъществява завишен контрол по отношение правоспособност, употреба на алкохол и наркотици от водачите на МПС. Чрез видеонаблюдението ще се следи за случаи на грубо нарушаване на правилата за движение и рисково поведение на пътници и водачи. Нарушенията ще бъдат документирани и последвани от съответните санкции. ОДМВР-Бургас призовава гражданите, абитуриентите, техните родители, учители и близки да бъдат бдителни и при случаи на противообществени прояви да сигнализират своевременно на органите на реда.