59-годишната Нина Дойчева от к-с „Меден рудник” живее втори живот след като мултидисциплинарен екип на КОЦ-Бургас успешно извършва оперативно отстраняване и последващо терапевтично лечение на тумор с внушителни размери. Злокачественото образувание е с големина 20-сантиметра, но по-лошото е, че Нина въобще не подозира за него, докато един ден не забелязва, че коремът й е пораснал в дясната си част, чак до ребрата.

„Нямах нито болки, нито кървене, нито нещо, което би ме изпратило на лекар. Туморът вероятно се е развивал дълго време, но си пролича чак в последния месец. Коремът ми много бързо растеше, а аз губих килограми”, сподели Нина пред БургасИНФО.

Коварната природа на раковото образувание не позволява на Нина да се ориентира откъде идва проблемът. Първоначално тя си мисли, че е от дебелото черво и посещава хирурга д-р Хрусанов. Той разбира, че произходът най-вероятно е гинекологичен и я насочва към специалист.

„Когато ме посети за първичен гинекологичен преглед, пациентката вече имаше затруднения с дефикацията и уринирането и лесно се изморяваше. Ехографското изследване показа, че туморната формация заема цялата коремна кухина и малкия таз. Скенерът потвърди, че тази находка е от овариален произход. Бързо предприехме подготовки за оперативно лечение и в много кратък порядък сформирахме екип”, обясни началника на Отделението по онкогинекология д-р Павел Добрев.



Той води операцията на пациентката, като в нея се налага да се включи и онко хирургът д-р Хрусанов, тъй като туморът засяга тънките черва и дебелото черво. Анестезията подава д-р Захарий Нохчев, а последващата химиотерапията е проведена от онколога д-р Красимир Николов.

Екипът действа много бързо, защото Нина е в предилеусно състояние – заплашена е от пълна непроходимост на червата. Туморът е толкова голям, че се налага да се извършат две операции. Първата е на 30 юни 2021 г., а втората на 19 януари тази година.

„Това, което успяхме да направим на първи етап, е да резицираме тумора, за да намалим структурата му. След това пациентката проведе химиотерапевтично лечение и формацията, която беше останала в малкия таз, намаля до около 6 см. По-късно отново приехме Нина в Отделението по онкологинекология за втората операция. Сега тя е в добро здраве, без разсейки и рецидиви”, обясни д-р Добрев.

Екипът действа като един и всяка стъпка дава добри резултати.

„Нина бе от тези пациенти, които се повлияват изключително добре от химиотерапията. При нея тя даде пълен отговор и туморните формации намаляха. Сега е на поддържащо медикаментозно лечение”, обясни д-р Николов.

Днес Нина Дойчева е много благодарна на всички лекари от КОЦ-Бургас.

„Щастлива съм, че попаднах в ръцете на д-р Добрев. Той ми спаси живота. Благодарна съм на д-р Добрев и д-р Хрусанов, че премахнаха тумора, и на д-р Николов, който проведе химиотерапията. Моят съвет към жените е непременно да ходят на гинекологичен преглед на 6 месеца, дори да нямат оплаквания, които да ги тревожат. Има скрити неща, които действат без човек да разбере”, заявява Нина.