От около 1200 километра на територията на Бургаска област през следващите 2 години ще бъдат ремонтирани близо половината и смятам, че това е в унисон със стратегията , която обявих в самото начало. Тя е - за 4 години да се опитаме да обновим изцяло пътната мрежа, така че да има един нулев момент, след който вече да следим кое кога е оправено, кога му е следващият текущ ремонт и на колко години съответният клас път ще бъде ремонтиран. Това зааяви в Бургас министърът на регионалното развитие Гроздан Караджов. Той дойде в морския град за участие в национална кръгла маса „Бъдеще за Черно море, бъдеще за Европа“, която се провежда в Културен център „Морско казино“.

„Основните ремонти, още на ниво процедури, се обжалват масово. Нямаме необжалвана процедура за основен ремонт и за мен това е подозрително. Започва да ми прилича на организирано саботиране на усилията да ремонтираме мрежата, която е в ужасно състояние. Дано да не съм прав. Но някой сякаш умишлено се опитва да отложи ремонтите в България, не само в Бургаска област.“, каза той.

За Северния обход на Бургас министър Караджов каза, че има 4 различни мрежи на инфраструктурата, които минават през него. „Едните са на високото напрежение, където за тях имаме издадено разрешение за строеж, за телекомуникационни кабели, където все още нямаме издадено разрешение за строеж и още две мрежи, едната от които е за осветлението, като през юли ще бъде издадено разрешението за строеж. Защо са бавни тези процедури? Защото са между нас, в случая агенция „Пътна инфраструктура“, и Общината. Тъй като се намираме в урбанизираната територия, се налага Общината да подготви всички тези проекти, те да бъдат одобрени от АПИ и едва тогава отиват за процедура за разрешение за строеж. В момента една от тези мрежи все още не е съгласувана и мисля, че това беше за осветлението. Казусът е съвсем административен“, каза той.

На въпрос дали ще има тапи по пътя за Южното Черноморие, той каза, че в момента се прави последна подготовка, в която ще се пусне двупосочно пътят от Сарафово. „Така ще бъде целият сезон, защото няма как да се строи без разрешение за строеж. Реално ще стане края на октомври цялата отсечка, с всички разрешения за строеж, междувременно и с разрешение за ползване – така, както е по закон.“, добави той.