Някои храни, богати на протеини, са чудесен заместител на кафето. Например, канелата, ананасът и сушените плодове оказват влияние върху психиката и тонуса на човек, сравнимо в това на кофеиновата напитка, разкри в интервю за "Вечерна Москва" диетологът д-р Елена Соломатина.

Канела
Ако добавяте канела към всяка сутрешна напитка, която консумирате, това ще помогне на тялото ви да абсорбира глюкозата по-добре и да се събудите по-бързо.

Яйца
Яйцата съдържат протеин, а в жълтъка им има холин - веществото, което е предшественик на ацетилхолина. "Известно е, че ацетилхолинът ускорява предаването на нервните импулси", споделя д-р Соломатина.

Ананас, сушени плодове и карфиол
Експертът отбелязва също, че ананасите, сушените плодове и карфиолът помагат за ободряването. Причината е огромното количество хранителни вещества в тези продукти. Ако имате проблеми с щитовидната жлеза, това може да причини слабост и летаргия. В този случай богатите на йод храни ще ви дадат енергия - това са мазни риби, водорасли, орехи и семена от киноа, пояснява експертът.

Храни, богати на фибри
Храната, богата на диетични фибри, също може да зареди човек с енергия – това са зеленчуци, пълнозърнест хляб и зърнени храни.

Млечни продукти
Млечните продукти възстановяват чревната микрофлора. Тя е отговорна за огромен брой процеси, протичащи в тялото, както и за нивата на енергията, обяснява диетологът.

Храни, богати на витамин Д
Диетологът съветва да се обърне внимание на храната, която съдържа витамин D. Недостигът му причинява слабост и сънливост. Мастната риба и черният дроб от треска са отлични източници на този витамин, споделя д-р Соломатина.

Храни, богати на витамин С

Те ще ви помогнат да останете енергични през целия ден. Към тях се отнася киселото зеле, цариградското грозде, зелените ябълки и цитрусовите плодове.