През последните няколко месеца цените на стоките продължиха упорито да се повишават. Как се отрази увеличението на електричеството на млекопроизводителите и предстои ли нов скок на сиренето?

"От 40 до 75 процента се оскъпява сиренето от производителите до магазина.12 лева е реалната цена на килограм сирене сега. Ако ДДС стане 9 процента за стоките от малката кошница, цената на сиренето няма да падне, но ще спести предстоящо увеличение.

Никой не може да каже каква ще е цената на сиренето през юли", това каза в ефира на NOVA NEWS Димитър Зоров, директор на Асоциацията на млекопреработвателите в България.

"Млечните предприятия са пред колапс, те натискат фермерите, които затварят, селектирани животни отиват на кланицата.

В един момент ситуацията става безнадеждна. Българският животновъд става неравностоен спрямо останалите страни, където субсидиите са различни, ДДС е различно", каза още Зоров.

"Газът се вдигна четири пъти, шест пъти се е вдигнала цената на азотните торове. Към момента не виждаме компесаторни механизми.

Сега предприятията работят на загуба, потреблението пада, не се продава на реалната себестойност, но това е решение на всеки собственик.

Хора, които не са излизали от кабинетите си, трябва да се вслушат в хора, които се занимават с реално производство 365 дни и им изкарват заплатите", заяви още Димитър Зоров.