Президентът на Финландия Саули Нинистьо се обади в събота на руския си колега Владимир Путин във връзка с предстоящото кандидатстване на северната страна за членство в НАТО, осъдено от Москва. Това съобщи Хелзинки, предаде Франс прес. „Разговорът бе прям, без заобикалки и премина без раздразнение. Сметнато бе за важно да се избегнат напрежения“, заяви финландският държавен глава в комюнике от своя офис.

Финландия „има желание коректно и професионално да се занимава с практическите проблеми, свързани с факта, че е страна, съседна на Русия“, увери Хелзинки. Президентът Нинистьо и финландската премиерка Сана Марин заявиха в четвъртък, че се стремят към „незабавно“ влизане на страната в НАТО. Очаква се кандидатурата да бъде официално обявена утре.

Москва заплаши да предприеме в отговор репресивни „военнотехнически“ мерки. В близките дни се очаква молба за членство в пакта да подаде и Швеция.

Според Хелзинки Саули Нинистьо е казал на Владимир Путин, че искането на Москва от 2021 г. да се замрази разширяването на НАТО, а след това и нахлуването в Украйна са променили „из основи (. . .) сигурността в околната среда на Финландия“. В сряда финландският президент заяви, че Москва носи отговорността за плановете на страната му, исторически необвързана, да се присъедини към алианса. „Вие (Русия) причинихте това. Погледнете се в огледалото“, каза той.

Източник: Нова тв