А докато чакат държавата, хотелиери започнаха сами да преместват украински бежанци в държавните ведомствени бази по Черноморието още преди срока - 31 май. Местата обаче се изчерпват бързо.

Една от базите е на държавното предприятие "Ученически отдих и спорт" към Министерството на образованието, съобщава bTV.

Затворена от две години заради пандемията, буквално за дни тя беше пригодена за ползване и в нея вече има настанени 170 бежанци от Украйна. Още около 60 има в съседна станция.

И бежанците, и хотелиерите остават в неведение за плана на държавата за разселване след 31 май.

От вчера базата в Равда е пълна с жени и деца. Люда е успяла да е избяга с малкия си син, но родителите и мъжа й остават в Ирпен.

"На първия етаж живеят хора с много деца от Ирпен, от Буча, разказват ужасни неща, там е много страшно. Търсим варианти, може би хотели, които са били затворени. Там има още един корпус, който ни предоставиха. Той е стоял затворен, малко го пооправихме и хората са щастливи", казва Наталия Ямполска – координатор.

Местата се запълват бързо.

"Базата се зае точно за няколко часа, за един ден за четири-пет часа и двете бази бяха пълни… Други не зная в района", обясни Елена Андонова – хотелиер.

А неизвестните остават много.

"Може да пише, че има и 100 000 места, но те не стават и 10 000 за настаняване… Къде от автобуса после на влак, къде ще ги местят тези хора? Те тъкмо са се социализирали, започнали са курсове по български. Бременните жени, които са си намерили лекари, които са вече пред раждане - кой ще ги обслужи, тях къде ще ги настанят ? Какво ще се случва с тези деца?", каза Деси Николчева – хотелиер.

Част от хотелиерите са се обединили в сдружение и настояват програмата да продължи.

Източник и кадър bTV