Единствено от политиката на правителството зависи тежката икономическа и социална криза да не ескалира в политическа криза. Това заяви държавният глава Румен Радев пред журналисти днес.

„Най-важното е да не се допуска дефицит на доверие“, подчерта президентът и допълни, че никое правителство не може да води страната през тежки кризи при липса на такова. По думите на Румен Радев задълбочаващите се протести, означават, че дефицитът на доверие се задълбочава и единственото устойчиво решение във времето е открит и конструктивен диалог, в който да се чуят и да се уважат мненията на всички страни.

Запитан за утвърдената от КЕВР цена на природния газ за месец май, президентът изтъкна, че е необходима устойчивост на решенията. Той припомни, че чак в средата на май, при вече обявени прогнозни цени за юни и юли, става ясна цената за настоящия месец. По думите му в случая ценовата политика на „Булгаргаз“ е неразбираема и „извън икономическата и управленската логика“. Румен Радев подчерта, че бизнесът и потребителите искат предвидимост, която е особено важна в условията на криза. „Надявам се тази предвидимост да бъде осигурена в бъдеще. А по-ниските цени да бъдат дългосрочна политика на българското правителство“, коментира още държавният глава.

В отговор на въпрос дали е уведомен от премиера с кого е сключил договор за доставка на природен газ в САЩ и каква ще е неговата цена, президентът заяви, че правителството трябва да уведомява българските граждани и българския бизнес за това, за да имат възможност да калкулират своите разходи.