В два последователни дни, заредени с много емоции и знания, близо 20 малчугани от детска градина „Иглика” в к-с „Славейков” гостуваха последователно в сградата на ОДМВР – Бургас и на бургаските огнеборци.

Подрастващите от група „Иглика”, ръководена от старши учител Стела Атанасова, старши учител Димитрина Пенчева и помощник-възпитател Стефка Апостолова посетиха дежурната част на областната дирекция, ръководена по време на мероприятието от инспектор Алексей Русев. Всяко от децата носеше саморъчно изработени полицейска фуражка и нагръден знак. Инспектор Русев посрещна радушно малчуганите от детска градина „Иглика”, като им обясни в детайли пътя на едно спешно телефонно обаждане от тел. 112 до служителите на реда. Показа им нагледно как се уведомяват полицейските екипи на терен за настъпило престъпление или пътен инцидент. Разкри и трудностите и предизвикателствата в ежедневната полицейска работа. В дежурния център на сектор „Пътна полиция” малките гости се срещнаха с младши автоконтрольор Неделин Проданов, който нагледно демонстрира системата за видеонаблюдение, монтирана на възлови точки в Бургас – град, както и наличните възможности за уголемяване на картината, връщане на видеозаписа и прехвърлянето на няколко видеокамери на един монитор.

Огромна бе изненадата на малчуганите, когато следващата спирка в сградата на ОДМВР - Бургас се оказа кабинета на Директора – старши комисар Калоян Калоянов. Децата задаваха множество въпроси, свързани с пряката полицейска работа и се вълнуваха как и защо някой решава да стане полицай. Разкриха, че в едно от заниманията си в детска градина „Иглика” са обсъждали качествата на полицейския служител, като всяко от предложенията на подрастващите е вплетено в нарочен колаж. Същият бе подарен на старши комисар Калоян Калоянов от директора на детска градина „Иглика” – г-жа Таня Атанасова, която от години развива огромна превантивна дейност с полицейска насоченост в оглавяваното от нея учебно заведение. Невероятните емоции на малчуганите от срещата с Директора на ОДМВР – Бургас бяха запечатани в паметна снимка.

Минути по-късно за децата предстояха нови изненади – среща със служители от „Специализираните полицейски сили” и възможност да се качат в полицейски автомобил, като сами да контролират звуковата и светлинната сигнализация, с които е оборудван. Изрично им бяха разяснени особеностите при движението на колите със специален режим, сред които освен полицейските автомобили, попадат линейките и пожарните коли.