Осем общо са задържаните лица при зрелищната акция на полицията в Бургас от сряда. Четирима от тях са с повдигнати обвинения, като за трима днес ще бъде внесено искане за мярка за неотклонение „задържане под стража“. Подробности за полицейската операция днес изнесоха на брифинг директорът на ОДМВР-Бургас старши комисар Калоян Калоянов и окръжният прокурор Георги Чинев.

„Доброто взаимодействие, съвместната работа между ОДМВР Бургас и Районна прокуратура дадоха отличен резултат.“, каза прокурор Чинев.

Още от февруари ОДМВР под надзора на Районна прокуратура-Бургас работи по досъдебно производство за това, че група лица действат чрез различно съучастие. Чрез използване на заплахи с насилие, увреждане на имущество и нанасяне на телесни повреди са принуждавали лица, някои непълнолетни, против волята им да поемат имуществено задължение в различен размер. Бяха събрани много данни в тази посока, вследствие на това се взе решение да се пристъпи към реализация.“, каза старши комисар Калоянов. Той изясни механизмът, по който са действали извършителите. Те са работили по два начина.

Единият е като са предоставяли за продажба наркотични вещества на дадени лица, като след като не можело да се върне навреме сумата от продажбата, започвало налагане на „глоби“.

Вторият е като извършителите установявали лица, които разпространяват наркотични вещества и налагали с принуда да им заплащат „такса спокойствие“.

„Приходите, реализирани от тази престъпна дейност от глоби и такса спокойствие, са доста повече от самото разпространение на наркотичните вещества. Осем лица са задържани, на четири от тях са повдигнати обвинения. Извършени бяха претърсвания на апартаменти и автомобили. Продължаваме да установяваме още такива случаи и да събираме доказателства“, каза старши комисар Калоянов.

Има подбудител, другите са извършители и помагачи.

„За изнудване наказанието е лишаване от свобода от 1 до 6 години, глоба от 1000 до 3000 лева. Законът е предвидил възможност съдът да постави конфискация на част от имуществото. За принуда наказанието е до 6 години лишаване от свобода.“, обясни прокурор Чинев.