До две години има реален риск броят на медицинските сестри у нас да намалее с до 60%. Каква е ситуацията с медицинския персонал в Бургас на прага на летния сезон. Дефицит на медицински сестри има почти във всяко отделение на УМБАЛ Бургас.

"Избрах да работя с деца, въпреки че е изключително трудно. Избрах тази професия, защото има голям недостиг. Ходя на допълнителни дежурства в други отделения", заяви в "Денят започва" Зорница Спасова, медицинска сестра в УМБАЛ Бургас.

По думите ѝ трябва да се променят тежките условия на работа и заплащането.

"Трябва да се увеличи квотата за по-голям прием. По този начин ще се ликвидира дефицитът", допълни проф. д-р Христо Бозов, декан на Медицинския факултет в Бургас.

В студиото на "Денят започва" председателят на Управителния съвет на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи Милка Василева заяви, че в момента здравната система е в критичен недостиг на професионалисти по здравни грижи, не само медицински сестри - липсват акушерки, фелдшери, лекарски асистенти, рехабилитатори. Според нея проблемът е много сериозен.

Милка Василева призова за спешни стъпки за привличане на младите хора към професията, включващи достойни заплати и подобряване на условията на труд.

"Средната възраст на медицинските сестри е 54 години, но има региони, като Кюстендилско, където възрастта е по-висока - 58 години. В момента една медицинска сестра обслужва 30-40 пациенти", каза още Милка Василева.

Източник и кадър БНТ