Онлайн общественото обсъждане за изграждането на подземен паркинг на хотел „България” от инвеститор предизвика дълъг дебат. Макар да се състоя в рамките на работния ден – петък от 11 часа, и онлайн, в него се включиха около 70 души. Освен инвеститора и представители на общинска администрация, в него участваха поетът Недялко Йорданов, общински съветници, архитекти, представители на туристическия бранш, представители на център „Алеф”. Въпросите се оказаха повече от отговорите, а настроенията очаквано разпоносочни.

Поетът Недялко Йорданов реагира изключително отрицателно на идеята и заяви, че подобно нещо би се случило само през трупа му.

„Поразен съм как е възможно сериозни хора, хора бургазлии, да помислят за такъв вариант. Да копаем в центъра на града. За какво и за колко паркоместа? След като направихме тази идотщина на площад „Кирил и Методий” и за малко щяхме да съборим църквата... Този паркинг е на 300 метра от хотела. Защо е необходимо да се прави такъв паркинг на най-красивата част на Бургас, която е за децата на Бургас? Защо трябва да се засяга свято място за Бургас? Даже да се говори да се опази Арменската църква. Ние едно време толкова усилие хвърлихме да я запазим. Това нещо през трупа ми няма да стане. Това не мога да го допусна като бургазлия”, каза Недялко Йорданов.

Опасения бяха изразени от сдружение „Алеф” относно запазването на паметника на благодарността пред Арменската църква. По време на онлайн обсъждането стана ясно, че той ще бъде преместен на подходящо място, а дървото зад него няма да бъде запазено. Алберта Алкалай пожела да знае къде, тъй като сдружението не е било предварително уведомено за необходимостта от местене на монумента. От екипа й отговориха, че ще им бъде предоставена информация.

Колко места предвижда подземният паркинг и колко в момента има хотелът? И защо положението в дълбочина е страшно?

Капацитет на хотела е 400 човека, на конферентните зали още 400. Толкова са и местата в ресторантите.

Сегашният брой на паркоместата на хотел „България” – подземни и наземни, е към 72. Тези пред сградата ще бъдат запазени.

Ръководителят на проекта инж. Груд Илиев обясни, че в подземния паркинг са предвидени 100 паркомета. Той ще е с минимален габарити, така че да не навлиза много навътре в пешеходната зона и площадно пространство. Една част от имота е на хотела, друга част в съществуващото площадно пространство.

„Първоначално имахме идея подземният паркинг да е само от западната част, за да не засягаме градинката и да е на няколко нива. Основата не е подходяща заради ниското надморско равнище, а и имаме лош опит с друг паркинг. В продължение на един месец извършихме хидроложко проучване с необходимите сондажи и кладенци, за да наблюдаваме какво е поведението на водите и къде може да бъде сондирано това съоръжение. Когато получихме крайната информация от инж. Петров той каза, че не може паркингът да е на повече от 1 ниво, защото положението е страшно и не е виждал такова нещо никога. На голяма дълбочина има подземни води. Тъй като там площта е малка, преминахме във вариант включване и от северната фасада на паркинга”, каза инж. Груд Илиев.

Градинката на хотел „България” и срокът на строителство

Според инж. Груд Илиев засегнатата зона от градинката няма да е повече от 15-20 процента от площта й. 7 дръвчета ще трябва да бъдат премахнати. По негови думи те били предимно малки. Едно голямо дърво – смърч, също ще пострада и трябва да бъда махното, защото попада в зоната на рампата на евентуалния паркинг. Инвеститорът обаче щял да замени дърветата с нови. А арх. Илиев успокои, че засадените дръвчета щели да бъдат дори повече.

В началото на обсъждането зам.-кметът по строителство инж. Чанка Коралска уточни, че все още в Общината няма стартирала процедура по предоставяне на правата за изграждане. Това може да стане възмездно по пазарна оценка и след решение на Общинския съвет. Така, ако това бъде разрешено и прието от ОбС, ще бъде за сметка на инвеститора.

При ремонта на хотела е предвидена опцията за подземен паркинг

Арх. Красимир Джеджев, който е автор на проекта за реконструкция на х-л „България”, заяви че по време на проектирането са знаели, че е възможно да се изгради подземен паркинг по западна и северна граница на хотела. Козирката на главния вход е съобразена с това бъдещо изграждане. „Считаме, че подземен паркинг би бил добър за решаване на комуникационните проблеми в центъра на града”, каза арх. Джеджев. От хотела допълниха, че идея за подземен паркинг ималио от 20 години и тя принадлежала още на покойния Петко Йовчев.

Собствеността на терена

Дирекотрът на дирекция общинска собственист в община Бургас Живко Димитров обясни, че режимът на територията от гледната точка на собствеността остава непроменен - публичн общинска собственост. Ще е необходим подробен устроствен план, който ще касае отделно подземното строителство без да засяга собствеността. Възможните процедури за строителство са две. Първата е насочена към възможността да учредяване на право на дострояване и застрояване на същестуващата сграда с подземен паркинг в параметрите, които се обсъждат. Те са 2300 квадратани метра, част от тях в уреглиран поземлен имот на хотела, останало в уличната регулация. Втората възможна процедура е за концесия. Инвестотрът да изгради паркинга за собствена сметка и да го стопанисва за период, определен от Общинския съвет.

Общински съветници от различни партии прегърнаха идеята за подземен паркинг

В онлайн обсъждането се включиха и общински съветници. Времето стигна да се изкажат двама от БСП – Йордан Георгиев и Павел Маринов и един от групата на ГЕРБ – Красимира Маркович.

„Аз съм стар бургазлия с еврейски корени и също държа на този паметник в градинката на Аремнската църква. Аз съм и общински съветнинк от опозицията и трябва да бъда против всяка инициатива на управляващите. Да, ама не! Ние не можем да спрем бъдещето, аз приветствам бъдещето. Бургас ще придобие по-съвременен облик. Когато х-л „България” беше строен, туристите идваха с вклак, идваха и с автобус....

Паркингът пред хотела винаги е бил общински, той никога не е бил на хотел „България”. С подземния паркинг ще бъде решен проблемът и с паркирането на живущите в околността и тези, които имат друга работа, за да не паркират в синята зона. С новите промени в наредната сега същестуващият паркинг не е паркинг, а синя зона. Пълна подкрепа от мен за решаването на всеки един въпрос за паркинга”, обяви Йордан Георгиев.

Да дадем шанс за благоустрояването на Бургас призова Красмира Маркович.

„Има ли инвеститор? Има? Какво по-добро от това в центъра на града да има паркинг. Ще улесни не само гостите на хотела, но и жителите на града. Нека не търсим във всяко добро предложение само лошото, нека видим и доброто. Никой инвестирот няма да изсипе маса пари, ако не е сигурен в успеха на своята инвестиция”, каза тя.

„Този паркинг е хубав и полезен. Не само за хотел „България”. В Бургас има все повече хора и коли, така че той е небходим даже закъснял в центъра на Бургас”, каза Павел Маринов.

От туристическия бранш обявиха, че в центъра на Бургас отдавна има проблем с влизането на автобуси с туристи.

„Излиза, че този паркинг едва ли не ще спаси Бургас, ще спаси автобусите, които трябва да бъдат в центъра, ще бъде спасителен. Кое ще спаси? Да си разрушим на практика облика на центъра на Бургас?”, репликира Недялко Йорданов.

Чу се и гласа на други архитекти, извън тези от проекта.

Арх. Христов от управителния съвет на Камарата на архитектите заяви, че е категорично против застрояване под градинката. А вариантите за паркиране са много. На свой ред главният архитект на общината Емил Бурулянов обясни, че градинката няма да бъде разрушена, даже напротив – така се разширявала.

Много въпроси не получаха възможност да бъдат зададени. Включително и тези от БургасИНФО. Обсъждането приключи точно на деветдесетата минута. Чуха се и критики, че по време на него не бяха показани и обяснени визуализации.