На този етап е невъзможно посрещането в хотелите на новата 2021 г., едва 30 на сто е заетостта в тях. Това каза при инспекцията си днес в Банско министърът на туризма Мариана Николова.

Тя отново посети курортния град, за да инспектира спазването на мерките в хотелите и ски зоната в Банско.

"За втори път тази седмица посещавам курортите. Днес съм в Банско, за да видим бранша доколко е подготвен по отношение на това спазват ли се противоепидемичните мерки, които са предписани от здравните власти и въведени ли са в местата за настаняване с моя заповед указанията, които са единни по отношение на това мерките да бъдат спазвани навсякъде еднакво", каза министър Николова.

Тя бе категорична, че по отношение на храненето, то се осъществява в рамките на лимитирания час 22.00 ч., като допълнително министерството препоръча на бранша да бъде осигурен сменен режим за изхранването, за да може да се избегне всяко струпване на хора.

"Всеки ден наблюдаваме обстановката следим я прецизно по отношение на това да видим колко намаляват бройките и какви са възможностите евентуално след Нова година да отпуснем мерките", добави министърът на туризма.

Тя допълни, че в компетенциите на РЗИ и БАБХ е да проверяват спазват ли се правилата.

"Пак искам да подчертая, че на всички ни се иска след 22.00 часа и специално за Нова година и на мен като министър, да имаме възможност да посрещнем новата 2021 г. в рамките на нормалния час, но на този етап такова решение няма, тъй като все още картината не го позволява. Има ли друго допълнително решение, то ще бъде обсъдено от Щаба", каза министър Николова.

Според нея самодисциплината е много важна.

"Не искам да има струпване на хора, информираха ни, че на терасите и на местата, където се предлагат пакетирани храни и напитки се получава струпване. Има различни варианти да се поставят мини пейки, където хората да седнат, да си починат, да си хапнат, включително и такива , тип дънери, където пак могат да се облегнат, но не може да има струпване на хора, защото това предполага рискове. Това няма да го допусна", категоричен бе министърът на туризма.

Тя даде за пример Пампорово, където има COVID-охрана към хотелите и на самото ски съоръжение те разбутват тълпата, където е повече от 15 човека.

"Това ще искам също тука да го видим на място като практика, защото времето позволява да очакваме голямо струпване на туристи, особено събота и неделя. Планините се препоръчват и от СЗО и нашата дисциплина ще помогне ние да имаме зиме сезон на вътрешен туризъм", допълни министър Николова.

Тя прогнозира, че освен българи, туристи ще дойдат и от балканските страни, защото е възможно придвижването с автомобили по здравните коридори.

"Имаме индивидуални резервации, повечето са такива и ще стават в последната минута. Към настоящия момент имаме значителен спад от 70%, но аз очаквам по празниците предвид възможностите, които има времево, а именно времето ще позволи да се карат ски, и да имаме допълнителни резервации", завърши Николова.

Министърът на туризма, придружена от кметът на Банско Иван Кадев и маркетинг директорът на "Юлен" АД Иван Обрейков, инспектира също кабинковия лифт и ски зоната.

След инспекцията министър Николова препоръча "Юлен" да инсталират система за електронна продажба на карти за ски съоръженията.