Имаме указания от РЗИ-Бургас да започнем да правим списъци с желаещите за ваксинация, но според мен все още е рано. Това заяви за БургасИНФО д-р Петко Желязков, председател на Сдружението на семейните лекари в Бургас. Вчера Националното сдружение на общопрактикуващите лекари е изпратило писмо до Министерството на здравеопазването с 6 въпроса, на които иска отговор преди да започне да предлага ваксинация на пациентите.

„Ние винаги сме били за ваксинацията, защото я правим на новородени до възрастни хора над 90 години. Естествено сме за ваксините, които са против COVID-19, първо защото би трябвало да имат предпазващ ефект както на работещите на първа линия в болници и общопрактивкущаи лекари, така и за населението. Всеки ден се вижда каква е смъртността от COVID-19. Специално за ваксината, която се внася, все още нямаме информация”, заяви д-р Желязков.

Той допълни, че към момента Европейката агенция по лекарствата все още не е дала разрешение за използване на ваксината, няма разрешение и от Българската агенция по лекарствата.

„Освен тази ваксина, която е РНК, има още две, които са векторни, но все още нямаме достатъчно данни каква е разликата в придобития имунитет и в начина на разпространение на вируса. Има много неизвестни, затова доколкото можем да предвидим нещата, искаме да имаме информация. Вчера изпратихме писмо с 6 въпроса до Министерството на здравеопазването, защото даже за себе си не можем да вземем решение дали да се имунизираме, камо ли за пациентите. При всички случаи ще се имунизираме, въпросът е кога да стане това. Първо трябва да се се запознаем с всички плюсове и минуси на ваксината и да вземем решение с коя ваксина, защото те са три, които най-вероятно ще бъдат внесени в страната”, казва д-р Желязков. Според него по-голямата част от лекарите се колебаят да я сложат, докато нямат информация.

Освен за начина на съхранение, общопрактикуващите лекари искат информация дали ваксините могат да се прилагат на пациенти с придружаващи заболявания, носителство на SARS-CoV-2, преболедувал и др.

„Искаме да знаем кои ваксини са за предпочитане при хора с понижем имунитет, автоимунни заболявания, трансплантирани болни”, казва д-р Желязков.

Специалистът обяснява, че в един флакон има 5 дозови единици и след размразяване ваксината запазва своите характеристики до 5-ия ден.

„Най-вероятно поставянето й ще става с предварителни списъци. Ваксината ще бъде взета в точно определен ден и трябва да има списък по дни и часове кои пациенти са съгласни, за да ги извикаме. Нямаме указания, затова се обръщаме към министерството с въпроси за организацията. Пациентите над 65 години в страната са над 1,5 милиона, така че това ще бъде голяма кампания, за да може спокойно да протече този процес. В момента сред пациентите няма масово питане. Има подпитване на пациенти, които са единични случаи. Пропуск според мен е, че държавата не е оргзнизирала реклама в медиите и оторизирани лица, които спокойно да изложат мотивите и всички показания и противопоказания за ваксината”, казва д-р Желязков. Той очаква имунизациите да продължат няколко месеца или година.

Д-р Желязков коментира и сутуацията с тестовете за COVID-19.

“Няма проблем, в момента личните лекари издават електронни направления и такива на хартия за PCR тестове при всички, които имат съмнения за коронавирус. Голяма част от пациентите не искат да си правят PCR и тогава епидемичния процес върви, а няма как на сила да ги накараме. Някои не искат да са 14 дни вкъщи, други не искат да взимат болничен, трети се притесняват. На една част от пациентите със симптоми предлагаме този тест, но те казват - не благодаря, изпишете ми направо лечение”, споделя лекарят.