Националната агенция по приходите се е захванала старателно да проверява вносителите и търговците на употребявани автомобили в България, пише Automedia.bg.

Данъчните инспектори изпращат до сайтове и издания с автомобилни обяви официални писма, с които изискват проследяване на цялата история на отделни търговци - публикувани обяви, обявени цени и така нататък.

Край на фиктивните цени при покупката на кола
Подобни искания за проследяване на стари автообяви се изпращат все по-често напоследък

Целта е да се открият както възможни укривания на доходи от страна на търговците, така и да се прекрати обявяването на фиктивни цени при изповядването на сделките, коментират запознати. От години е масова практика продавач и купувач да декларират значително по-ниска цена от реалната, за да спестят от дължимия местен данък. В България той се начислява като процент от цената или от застрахователната стойност - което от двете е по-високо. Всяка община сама определя процента.

От НАП засега няма коментар по темата. Агенцията обяви само, че започва проверки на автомобили, които се карат в България с чуждестранна регистрация. Мярката е насочена най-вече към луксозни модели с германска регистрация, които официално се водят отдадени под наем. Публична тайна е, че схемата се използва от българи, за да не плащат данъци върху по правило мощните и скъпи машини.

Край на фиктивните цени при покупката на кола
Жителите на Швебиш Хал едва ли подозират, че повечето луксозни автомобили в България са регистрирани в тяхното китно градче

Най-популярната подобна схема използва номера, започващи с SHA. Те са от Швебиш Хал - град и едноименна област в южната германска провинция Баден Вюртенберг. Живописното средновековно градче има 38 000 жители, които едва ли подозират, че почти всеки Mercedes G-клас с потъмнени стъкла в България всъщност е регистриран при тях.