219 чуждестранни граждани от трети страни ще стажуват по Южното Черноморие. Това съобщи Иван Иванов, председател на Регионалната бургаска туристическа камара (РБТК). Информацията предава Фокус. Иванов посочи, че това са студенти-стажанти от Беларус, градовете Гродно и Киев, Минск и от град Виница, Украйна.

„Приемаме стажанти и от Руската федерация и Полша, като в това отношение имаме дългогодишен опит и знаем как да процедираме. Възприемането на закона за трудова миграция и трудова мобилност със съответният правилник разрешават чужди граждани от трети страни, които не са членове на ЕС, да работят в България в областта на туризма в рамките на 90 дни, но те трябва да бъдат на трудов договор“, уточни Иван Иванов.

По неговите думи обаче фирмата, която наема тези граждани, трябва да осигури със собствени средства пътните разходи, назначението и подслона им, като преди това Министерството трябва да даде своето разрешение за този процес, защото се касае за граждани на трети страни.

Иванов подчерта, че въпросът с недостига на кадри остава, като за летния сезон през 2016 година, в следствие на настъпването на кадрови промени и активния сезон, Министерството на труда и социалната политика не оказва подкрепа. „Не успяхме да се справим с фирма, която продаваше екскурзии и мероприятия до Лозенград и Истанбул на общо 10 щанда в Слънчев бряг. Там бяха назначени украинки, работили преди това в Турция, а след това тук с туристическа виза, която по закон не позволява да се продават туристически услуги“, добави той.