Сред големите градове на страната най-много са поскъпнали жилищата старо строителство в Бургас - с 22,1% за година, показват данни на Националния статистически институт. При новото строителство най-голямото покачване на цените е в Стара Загора - с 20,5%.

В резултат Бургас се изкачва на първо място сред големите градове в страната с над 120 хил. жители в класацията за най-бързо общо поскъпване на жилищата, след като преди това на челната позиция беше Стара Загора, а преди това първото място беше за София. През първото тримесечие на годината цените на апартаментите и къщите в Бургас са с 19,5% по-високи спрямо същия период на миналата година. Поскъпването на новото строителство в града е с 13% за година.

Поскъпването на имотите в останалите пет големи града с над 120 хил. жители също е значително. Покачването на цените на жилищата в София, Пловдив, Варна и Русе е близко по размер.

На второ място по общо поскъпване на къщите и апартаментите е Стара Загора с ръст от 16,4% за година. Второто място се дължи основно на голямото повишаване на цените на новото строителство. Но и поскъпването на жилищата в стари сгради също е съществено - с 14,5%. В Стара Загора жилищата в сгради ново строителство за година са поскъпнали с 20,5%, което нарежда града на първо място по този показател. Стара Загора е градът с най-малка разлика при движението на цените на новото и старото строителство.

На трето място в класацията по общо покачване на цените на жилищата е Варна с 11,1% за година, показват данните на НСИ. В морската столица цените на съществуващите апартаменти и къщи са нараснали с 15,2% за година, а поскъпването на новото строителство е с 2,7%. Варна е градът с най-голяма разлика в движението на цените на ново и старо строителство. Тези данни на НСИ не включват продажбите в курортни комплекси.

На четвърто място по поскъпване на имотите за година е Русе с общ ръст на цените от 10,3%. От НСИ нямат данни за цените на новите апартаменти и къщи в града, но съществуващите жилища са поскъпнали с 19%. Това нарежда Русе на второ място по този показател, веднага след Бургас.

Петото място в класацията е за Пловдив. Имотите в града са поскъпнали с 9,6% за година. При новото строителство ръстът на цените в града под тепетата е с 6,2% за година. А при съществуващите жилища поскъпването е с 12,9%.

На шеста позиция е София с повишение на цените на къщите и апартаментите със 7,2% за година. При новите жилища ръстът на цените в града е с 1,3%, а при старото строителство поскъпването е с 11,4% за година. Повишението на цените на новото строителство до голяма степен зависи от това какви имоти излизат на пазара. Ако са завършени повече луксозни жилища цените са по-високи, но ако на пазара излязат апартаменти в по-обикновени кооперации, средните цени на сключените сделки са по-ниски и съответно отчетеното поскъпване също е по-малко.

Любопитно е, че в пет от шестте най-големи града в страната покачването на цените на съществуващите къщи и апартаменти е по-голямо отколкото на новите. В Стара Загора поскъпването на новото строителство е по-голямо. През 2020 г. във всички големи градове на страната старото строителство се представя по-добре по отношение на движението на цените. След това обаче, това се промени и сега има градове, в които поскъпването на новото строителство е по-голямо отколкото на съществуващите апартаменти.

Общо за страната жилищните имоти са поскъпнали с 9,5% за година, показват данните на НСИ. При новите ръстът на цените е с 4,9%, а при съществуващите - с 12,3%.

Само в рамките на първото тримесечие на годината лидер на пазара е Бургас с повишение на цените на имотите със 7,3%. Новите жилища в града са поскъпнали с 6,3% за три месеца, а при старото строителство повишението е със 7,7%. Лидер по поскъпване на старото строителство през тримесечието е Русе с 13,4%.