”Обединените патриоти” внесоха в Народното събрание искане за отлагане с 6 месеца на Закона за социалните услуги. Законът предизвика остро недоволство от страна на противници на оттеглената Стратегията за детето, според които има план за отнемане на деца от семействата им.

Те твърдят, че текстове от вече несъществуващия документ са прокарани в Закона за социалните услуги и ще се даде възможност на неправителствени организации, финансирани от чужбина, и частни фирми да "аутсорсват" социални грижи, с което трайно ще се промени социалната сфера в България. От "Атака" вече внесоха законопроект за отмяна на Закона за социалните услуги, а срещу закона се обяви и Светият синод.

Сега народните представители от ВМРО и НФСБ искат в закона да се запише, че той влиза в сила от 1 юли 2020 г. вместо от 1 януари 2020 г. Мотивират се, че така ще се постигне "достатъчно отворена дискусия, която да достигне до нужните промени в текстовете, които внасят смут в обществото", за да може на всички въпроси, които са възникнали, да се даде решение - нещо, което по принцип се прави с обществените обсъждания преди приемането на законите, а не постфактум.

"Семейството като съвкупност от майка, баща и техните деца, както и неговото функциониране по осигуряването на здрава среда за отглеждане, възпитание и образование на децата трябва да е водещо при формулирането и прилагането на всички закони в Република България. Законът за социалните услуги и промените, които той налага в Закона за закрила на детето и Семейния кодекс, поставят основателни въпроси именно свързани с устоите на семейството и неговата роля при отглеждането на децата", казват от "Обединени патриоти".

Законът за социалните услуги беше окончателно приет през март тази година като част от пакет с два други закона - за хората с увреждания и за личната помощ, след редица разговори между социалното министерство, хората с увреждания и майките на деца с увреждания, които протестираха с искане за сериозни реформи в сектора.