Не бива да реагираме на ключови думи, трябва да прочетем цялото изречение.

Така вицепремиерът Томислав Дончев коментира в предаването "Плюс - минус" по Нова телевизия информациите, че се готви увеличаване на общинските данъци.

Преди два дни се появи информация, че вицепремиерът Томислав Дончев има идея общините да имат право да слагат надбавка върху плоския данък от 10% върху доходите и така да финансират дейността си.

Относно идеята всеки общински съвет да има правото да определи надбавка върху данъка върху доходите на физическите лица, Дончев коментира: „Това е идея отпреди 3 години. Имаше внесено подобно предложение в парламента, което обаче не получи подкрепа от народните представители”.

„Не е задължително да бъде надбавка. При данъка върху доходите на физическите лица, например, може да се намали ставката и тя да стане 8% или 6% и общините да имат право да определят надбавка, като горната граница бъде 10% процента”, посочи още той.

"Трябва да има връзка между икономическата конюнктура и общинската администрация", каза още той.

Никой не е коментирал идея за нови данъци! Казах, че трябва да се води дискусия, каза по този повод Томислав Дончев. И риторично попита дали, ако сега каже, че трябва да има дискусия за смъртното наказание, това ще означава ли, че иска веднага да застреля някой от водещите на предаването.


"В момента няма нито един местен данък, който да осъществява връзка с икономическата конюнктура на дадена община", добави Дончев.

Необходимо е пребалансиране на отношенията между държавата и общините, бе категоричен Дончев.

Трябва да дадем на кметовете и общинските съветници реални инструменти, с които да провеждат общинска политика. В момента няма никаква разлика в облагането на бедните и на богатите общини, посочи вицепремиерът.

"Разбира се, държавата трябва да помага на общините, които са бедни. Трябва да дадем и на кметовете и общинските съветници инструменти в ръцете, с които работят. В момента няма значими разлики между данъците в малките и в бедните общини", обясни Дончев.

На въпрос дали премиерът Бойко Борисов го е разбрал, той отговори: „Трябва да четем всичко, а не ключови думи само“.

Дискусия за държавни вземания категорично трябва да има, повтори на няколко пъти той.

Томислав Дончев посочи, че делът на общинските данъци в общите приходи на държавата е 2%, а на разходите - 5%. А разликата се поема от държавата.

Вицепремиерът посочи, че делът на общинските приходи от БВП в България е малко над 2%. „Това е почти два пъти по-ниско от средноевропейското. Делът на общинските разходи, отнесен към БВП, е над 5%. Разликата се поема от държавата. Това не е съвсем справедливо”, категоричен бе Дончев.

В програмата на това правителство няма нито дума за качване на данъците, изтъкна Томислав Дончев.

Изключително тежък пробив с последствия, за които дълго време ще си даваме сметка. Тежък репутационен проблем. Така Дончев коментира изтичането на данни от НАП.

Трябва да си изясним какви мотиви стоят зад такава случка, посочи Дончев за хакерската атака.

Колкото и да не ни е приятно, трябва да харчим повече пари за защита от киберинциденти, изтъква вицепремиерът.

Основният аргумент срещу машинното гласуване е на професионалистите - не може да се гарантира свободен вот на местните избори, не скри вицепремиерът.

Вицепремиерът коментира също така, че Мария Габриел би била чудесен кандидат за еврокомисар. „Жените са на мода“, завърши Томислав Дончев.