Общинските съветници в Бургас влязоха в разнобой за това необходим ли е на града обществен посредник. Въпросът е поставен в седма точка от дневния ред и предизвика полярни реакции сред местните парламентаристи. „Бургас няма нужда от омбудсман. Обществен посредник имат не повече от 11-12 общини в страната. Правомощията на омбудсмана са толкова малко и ограничени, че това обезсмисля неговата дейност”, заяви д-р Бойко Миразчийски от НФСБ.

„Ние общинските съветници се явяваме като един омбудсман пред хората. Да не забравяме финансите, които се изразходват. За 4 години за един мандат сумата надвишава четвърт милион лева. С тези пари община може да развие социална политика, да подпомогне училища, детски градини, болници”, допълни той и подчерта, че патриотите и СЕК няма да гласуват за обществен посредник. От БСП имат различно становище по темата. „Практиката показва, че хората ползват институцията, имат нужда да бъдат изслушани. Омбудсманът е необходима длъжност, включително и в местното самоуправление. Гласувахме 80 хил. лв. за два електромобила автомобила, а сега ни се свидят пари за омбудсман”, каза водачът на групата на БСП в общинския съвет Евгени Мосинов. „Казахте ли на вашите избиратели, че искате да се премахне длъжността обществен посредник в Бургас”, обърна се към патриотите Антонио Душепеев от ГЕРБ.

„Да не търсим под вола теле”, обобщи Ивайло Дражев. Според него позицията на патриотите била политически акт, идеята била длъжността да се направи действаща, тъй като съществуващият правилник за работата на обществения посредник, връзвал „ръцете и краката” на омбудсмана. „Това е част от нашата битка”, каза Дражев. Колегата му от СЕК Георги Манев пък заяви, че на следващата сесия ще внесат докладна за отпадане на длъжността омбудсман. „Това е едно паразитно звено, само се харчат едни пари”, каза Манев.