В битка с високите цени, държавата започва преговори с търговските вериги за инициатива „Достъпно за вас”. Идеята на Министерството на икономиката е големите вериги всяка седмица да определят най-добрата цена на девет основни продукта. Например – месо, хляб, мляко, плодове и зеленчуци.


Ресорният министър Богдан Богданов предлага списъкът с тези цени да бъде поставен на входа на магазините. Така клиентите ще могат бързо да виждат коя стока е най-изгодна за бюджета им, а търговците сами ще решават кои продукти да поставят на фокус, без намеса на държавата.

От бранша реагираха: „Има позитивни неща от изказването на министър Богданов – първото е, че се търси предложение, което да предпазва пазарната икономика и конкуренцията. Докато се търси решение в тази посока, всичко би могло да бъде приемливо. Опазването на конкуренцията и на пазарната икономика трябва да бъде в основата на Министерство на икономиката. Най-важното, което се коментира, е влизането в един постоянен режим на диалог”, посочи изпълнителният директор на Сдружението за модерна търговия Николай Вълканов.