Започна срещата между Мария Габриел и коалицията на “Продължаваме промяната”- “Демократична България”.

"Вярвам, че заставаме един пред друг с ясното съзнание за отговорността, която носим пред България. Само с диалог може да се гради доверие между партньори. Предизвикателството сега е да водим такъв диалог, който да изпълни със съдържание думите амбиция, авторитет, ангажимент. Съставяне на работещо правителство е първата крачка в тази посока и приоритет номер едно. Търсим основа за работещо проевропейско правителство с ясни цели за постигането му", бяха първите думи на Габриел към ПП-ДБ.

Както и пред останалите партии вчера, и днес тя представи своите приоритети и виждания за евентуално управление. Препотвърди и, че първото нещо, което ще направи министърът на правосъдието в неин кабинет, ако се стигне до такъв, ще е да поиска оставката на главния прокурор Иван Гешев поради уронване на престижа на съдебната власт.

Акцентира и върху важността от овладяване на инфлацията, енергийната сигурност, приемането на България в еврозоната, преодоляване на двугодишното забавяне по европейските програми, сигурността на гражданите - борба с битовата престъпност, войната по пътищата, модернизация на армията и др.

Габриел сподели, че между двете коалиции има много теми с допирни точки. "Виждам възможност за екип "България", с ангажимент към българите в страната и извън нея. Моят призив е да излезем извън порочния кръг", допълни тя.

ъпредседателят на ПП Кирил Петков заяви, че са запознати с 10-те точки, предложени от Мария Габриел и призова за задълбочен диалог по някои от точките.

"Всички сме загрижени за състоянието на държавата и всички искаме да преодолеем политическата криза, дано успеем", каза съпредседателят на ПП-ДБ ген. Атанас Атанасов.

"Благодаря ви, че изпълнявате своя граждански дълг", обърна се към Габриел Христо Иванов.

Двете политически формации започнаха обсъждане в детайли на отделните точки и компоненти от програмата на Мария Габриел.

Срещата идва, след като ден по-рано разговорите между двете коалиции пропаднаха. ПП-ДБ не се явиха на вчерашните преговори заради отсъствие от страната на Кирил Петков и Асен Василев, което стана повод за престрелки между представители на формациите.