Общинският съветник от опозицията в Царево Емил Пейчев направи публичен отчет за работата си през изтичащата 2022 г., броени дни преди настъпването на новата година.

„Вярвам, че един общински съветник трябва да работи за хората в Царево, а не послушно да приглася в концерта за кмет, цигулка и оркестър. Обещавам ви, че и през 2023 година няма да съм послушен и ще отстоявам интересите на хората в Царево.“, обобщи той.

Ето и отчетът му:

През януари се срещнах с тогавашния министър на регионалното развитие Гроздан Караджов и го запознах със задънената улица по казуса с ОУП на община Царево, с ненаправеното за пречиствателните станции в Ахтохол, Варвара и Синеморец и с проблема около буната на град Ахтохол.

Буната в Ахтопол влезе в капиталовата програма на МРРБ за 2023 год.

Изпратих сигнал до Областна управа за проблема с коритото на река Велека край село Кости, понеже за нашата общинска администрация случаят беше явно прекалено незначителен. Беше сформирана комисия, която разгледа казуса. Уведомих и министъра на околната среда и водите и в резултат на тези усилия стартираха процедури по решаване на проблема. Очаква се в най- скоро време да бъдат осигурени 1,5 мил. лв. за решаване на проблема.

През месец март участвах във форум в Бургас, посветен на “ синята икономика” и бъдещето на пристанищата. Запознах тогавашния министър на транспорта Събев с проблемите на пристанището в Царево и обсъдихме възможността за разкриване на ГКПП в Резово.

В интерес на истината нашият кмет не беше на тази среща.

Оказа се, че и без него може да се съмне, защото малко по-късно между България и Турция беше подписан меморандум, една от точките в който беше именно граничният пункт в Резово.

Истина е. Не бях послушен общински съветник през годината и затова със сигурност няма да получа подаръци от кмета.

Отказах послушно да се съглася със стартирането на процедура за подаряването, пардон, за продаването на терена на общинската автогара. „Здравите сили“ победиха. Наистина ще оставят Царево без общинска автогара. Но пък ще ни оставят спортна зала. Непостроена. Но пък платена.

Автогара няма да имаме, но благодарение на кмета ще имаме площадка за сепариране на битови отпадъци на входа на града.

Отказах да бъда послушен и по тази тема. Дори събрах подписка, в която своите подписи поставиха 1038 души.

Възпротивих се и срещу наредбата за „Местни данъци и такси“, защото отказах да приема за нормално хората от Царево да плащат едни от най-високите налози в България.

Успях да осигуря 120 000 лв. и два патрулни автомобила от МВР за РПУ Царево! Направих го аз, защото общинската администрация отказа да съдейства за обезпечаване на командировките на полицаи от страната през летния сезон.

Наистина, не е лесно да си опозиция в Общинския съвет в Царево. Защото правилата на играта са..., ами няма правила.

Входирахме с колегите от опозицията докладна за сформирането на временна комисия за Общ устройствен план. Беше отхвърлена!

Входирахме с колегите от опозицията докладна записка за възстановяване и рехабилитация на сградата на Българо- немския център. И с това предложение не успяхме да пробием мнозинството!

Други мои предложения също не успяха да минат през ситото на така наречения „Председателски съвет“ .

Отново отказах да бъда послушен и след сигнал до прокуратурата доказах, че Председателският съвет е в противоречие на Закона за местното самоуправление.

Истина е. Заради моя сигнал беше променен правилникът за работа на Общинския съвет и вече предложенията на опозицията влизат в дневния ред на заседанията, въпреки нежеланието на председателят на Общинският съвет!

Така една докладна записка от месец февруари, с която предложихме да бъде изграден паметник на Васил Левски, стигна до сесия чак в края на годината. Дори беше приета, но още чакаме общинската администрация да посочи терен, където да бъде издигнат този паметник. Ще чакаме, какво друго ни остава.

Иначе със Здравко Василев от Приморско не чакахме изобщо и организирахме протест срещу ръководството на ВиК Бургас и обявеното частично бедствено положение за абонатите, които ползват вода от язовир Ясна поляна.Защото това пряко засяга хората от община Царево, в Созопол, в Приморско и в Средец. И може да сложи край на поминъка им.

Когато трябва да се помага, за мен е без значение дали хората са от Царево или не.

Направих всичко по силите си, за да помогна на жителите на село Ново Паничарево с проблема им с непочистеното корито на река Ропотамо. Проблемът вече е решен, а коритото почистено.

В края на годината раздадох във вид на ваучери по 50 лв. в аптека „Арника“ в Царево годишната си заплата на общински съветник. За да могат хора в нужда да си вземат някое необходимо лекарство или добавка.

Защото вярвам, че един общински съветник трябва да работи за хората в Царево, а не послушно да приглася в концерта за кмет, цигулка и оркестър.

През есента обещах на хората, че ще докарам тогавашния премиер Кирил Петков, за да му кажат в очите всичко по темата с къмпинг „Корал“. Е, докарах го и всички истини по този случай бяха изречени. Докато за едно гласуване в РИОСВ в Бургас нашият кмет май не каза цялата истина.

Както и да е. Годината измина.

Желая ви прекрасна Нова година.