Екоактивисти заляха с доматена супа шедьовъра на Ван Гог „Слънчогледите“, изложен в Националната галерия в Лондон, съобщава Ройтерс.

Борците срещу климатичните промени са от движението „Просто спрете нефта“ („Just Stop Oil“). Те настояват за незабавно прекратяване на всички нови проекти, свързани с употребата на петрол и газ. Акцията им в британската столица, насочена срещу картината за 84 млн. долара, беше анонсирана от самите тях.


Двете жени, посегнали на едно от най-известните художествени произведения в света, са арестувани. „Слънчогледите“ е творба, създадена през 1888 г.

През юли активисти на „Просто спрете нефта“ се залепиха за рамката на репродукция на „Тайната вечеря“ на Леонардо да Винчи в лондонската Кралска академия по изкуствата, както и за картината на Джон Констабъл „Каруца със сено“ в Националната галерия.

Членове на движението също така блокираха мостове и кръстовища в британсата столица в продължение на две седмици.

Вълната от демонстрации започна, когато британското правителство стартира нова процедура по лицензиране на проучвания за наличие на нефт и газ в Северно море, въпреки критичното отношение на климатични активисти и учени.