Министрите на енергетиката от ЕС ще се съберат на извънредно заседание на 9 септември, заради галопиращите цени на газа и тока, съобщи чешкото председателство на Съвета на ЕС.

Очаква се Чехия да предложи да бъде въведен таван на цените на природния газ, който се използва за производство на електроенергия. Не се изключва и вариантът за пряка намеса на пазарите.

На този фон дойде съобщението, че “Газпром” ще спре изцяло доставките на синьо гориво по тръбата “Северен поток” за три дни - от утре до петък, 2 септември, поради текущ ремонт на помпена станция. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков посочи, че технологичните проблеми, предизвикани от западните санкции срещу Русия, са единственото, което пречи на доставките на руски газ по “Северен поток”.

Френската министърка на енергийния преход Аниес Пание-Рюнаше обаче отвърна с тежки обвинения към Москва. “Съвсем ясно Русия използва газа като оръжие за война и трябва да се подготвим за най-лошия сценарий - пълно прекратяване на доставките”, каза Пание-Рюнаше.

Тя говори, след като френската компания Engie обяви, че от днес получава по-малко газ от “Газпром” заради неназован договорен спор.

Към момента Русия доставя по “Северен поток” синьо гориво на едва 20% от капацитета му, като опасенията са, че обявеното за идните три дни пълно прекъсване може да бъде удължено.

Междувременно ЕС търси начин за овладяване на растящите цени на енергията, като идеята за налагане на таван на цените, както и прекратяване на обвързаността между цените на тока и природния газ, набира все повече подкрепа. Първо за това се обяви италианският премиер (в оставка) Марио Драги, а в понеделник към неговото мнение се присъедини и австрийският канцлер Карл Нехамер, който заяви, че “тази лудост (с цените на газа) трябва да спре”. Днес Ройтерс съобщи, че и Германия е готова да обсъди таван на цените на газа, което се разбирало от съобщение на германския министър на икономиката Роберт Хабек, разпратено до европейските му колеги.

Премиерът на Чехия Петър Фиала бе категоричен, че решението как да бъдат удържани галопиращите цени на енергията трябва да бъде на общоевропейско ниво. Той предупреди, че Европа трябва да е готова за възможността да не бъдат възобновени доставките на руски газ по “Северен поток” след 2 септември.

“Определено е проблематично да включим енергията в седмия пакет санкции, защото има правило, което се спазва - наказателните мерки трябва да имат по-голям ефект върху Русия, отколкото върху държавите, които ги налагат. Има държави в Европа, които не могат да се отърват от енергийната зависимост от Русия, дори и да работят усилено за това. Трябва да имаме това предвид”, подчерта Фиала.