Според разузнаването на Украйна сред руския бизнес и политически елит се формира група от влиятелни хора, които се противопоставят на президента Владимир Путин и планират да го отстранят.

"Част от политическия елит на Русия вижда директора на Федералната служба за сигурност Александър Бортников като наследник на Путин. Именно Бортников наскоро изпадна в немилост пред руския диктатор. Официалната причина за падането на лидера на Федералната служба за сигурност са фатални грешки във войната срещу Украйна", пише в позицията на украинското разузнаване.

"Бортников и неговият отдел бяха отговорни за анализа на настроенията на украинското население и капацитета на украинската армия", обясняват от ведомството.

"Известно е, че Бортников и някои други влиятелни членове на руския елит обмислят различни варианти за отстраняване на Путин от власт. В частност не се изключва отравяне, внезапно заболяване или друг "инцидент", твърди украинската служба.

"Възможно е тези процеси да са свързани с неотдавнашното "изтичане" на информация за разположението на чеченските части в северната част на Киев", се допълва в позицията.

Според разузнаването това изтичане на информация може да е имало за цел както да отслаби влиянието на Кадиров, така и да бъде опит за предварително установяване на сътрудничество с украинските власти, заобикаляйки настоящото ръководство на Руската федерация.