Румънският президент Клаус Йоханис заяви, че на извънредната среща на върха на Северноатлантическия алианс, която ще се проведе следващата седмица в Брюксел, ще настоява за увеличаване на силите на НАТО в страната си.

"Черноморският регион трябва да бъде също толкова добре защитен и укрепен, колкото и северният фланг на НАТО в Прибалтика. Ще продължим да искаме разполагането на допълнителни сили на Алианса на наша територия, за да спазим доктрината на НАТО. В нея се казва, че военното присъствие трябва да гарантира възпиране", заяви Йоханис пред репортери на брифинг след срещата си с молдовския президент Мая Санду.

"Не искаме да нападаме никого, не искаме да се бием, но не искаме и да бъдем уязвими. Ще говоря за това на извънредната среща на върха на НАТО в Брюксел следващата седмица", каза той, коментирайки ситуацията в Украйна.

Йоханис е на работно посещение в Кишинев. Той провежда срещи с висши служители на републиката. По време на разговорите румънският държавен глава обеща подкрепата си на молдовските власти, които са изправени пред голям поток от бежанци от Украйна.