Изпълнителният орган на Европейския съюз настоява държавите-членки да поставят цел за ваксиниране на най-малко 70% от населението на блока до това лято, съгласно проект на най-новите препоръки за борба с пандемията, който трябва да бъде публикуван във вторник, съобщава "Блумбърг".

Европейската комисия също така ще се споразумее с държавите-членки до края на този месец за протокол за сертификати за ваксинация, "който може да бъде признат и използван в здравните системи в целия ЕС - и който може да бъде разширен в световен мащаб в координация със СЗО", съгласно проекта на документа.

Такива сертификати могат да заменят карантините и изискванията за тестване, доказвайки, че "вече не сте високорискови за пътуване".


Проектът на политически документ, който все още подлежи на промени, докато не бъде официално приет във вторник, идва на фона на нарастването на инфекциите, което принуждава правителствата на ЕС да удължат блокирането, предизвикващо рецесия.

Лидерите на ЕС ще проведат видеоконференция в четвъртък, на която трябва да се представят последните предложения на комисията. Сред най-противоречивите въпроси на масата е настояването за въвеждане на сертификати за ваксинация, което би позволило пътуването да се възобнови - поне за тези, които получават ваксина.

Идеята, която документът на комисията изглежда приема, отразява желанието на зависимите от туризма икономики като Гърция да спасят туристическия сезон през лятото. Страни като Франция обаче засега не са склонни да приемат използването на такива сертификати, тъй като ще изглежда все едно ваксините стават задължителни, в момент, когато те не са достъпни за всички поради ограничения в доставките.


"За да се осигурят амбициозни усилия за ваксинация, конкретните цели са от съществено значение", се казва още в документа на комисията. "До март 2021 г. държавите-членки трябва да са ваксинирали минимум 80% от здравните и социалните специалисти и хората над 80-годишна възраст", а "до лятото на 2021 г. държавите-членки трябва да са ваксинирали минимум 70% от възрастното население. "

ЕС има сключени сделки за 2,3 милиарда дози ваксини срещу коронавируса. Препоръките на комисията, които не са задължителни за държавите членки, включват също: Последователност на генома от поне 5% - и за предпочитане 10% - от всички положителни тестове за коронавирус за идентифициране и проследяване на нови варианти; Разширяване на използването на бързи тестове; "Силно" да се обезкуражат всички несъществени пътувания до където и да е, докато епидемиологичната ситуация се подобри; Замяна на общи забрани за пътуване с по-целенасочени мерки.

Комисията също така ще "ускори процеса на одобрение за нови производствени мощности" и ще помогне на държавите-членки да създадат центрове за ваксинация и електронни системи за резервация за ваксинация. Предложенията отразяват загрижеността на държавите-членки, че настоящият производствен капацитет за одобрените ваксини е недостатъчен.