Проблемът с кадрите в здравната система не е нов, но се превърна в редовно присъстващ в новините проблем заради епидемията от COVID-19. Пореден повод за това е недостигът на медици, което пречи на разкриването на COVID-19 зони в пловдивските поликлиники.

Това стана ясно от интервю на Калин Калинов, председател на Общинския кризисен щаб. Повод е изпълнението на запооведта на здравния министър проф. Костадин Ангелов, според която във всеки диагностично-консултативен център в големите градове трябва да бъде разкрита COVID зона. Това обаче се оказва практически неизпълнимо.

“COVID зоните в ДКЦ-та са изключително необходими и ще облекчат много работата на болниците. Към момента обаче съществуват 2 основни проблема. Първият е свързан с кадрите. В тази среда трябва да работят лекари инфекционисти или специалисти по вътрешни болести, задължително медицинска сестра и лаборант, а те не достигат. Вторият голям проблем е, че много от медиците, дават дежурства в поне още две здравни заведения. Освен това повечето от тях са и на средна възраст 60-65 години”, посочи Калинов.

По думите му здравната система е обезкървена и това е проблем не само на Пловдив, но и в цялата страна.

“Не е налична и необходимата апаратура. Липсват дигитални рентгенови апарати, които могат да изпращат снимките на белия дроб директно за анализ на компютъра на пулмолозите и ще ограничат контактите на заразно болните с медицинския персонал. Обсъжда се възможността в ДКЦ-2 в Пловдив да бъде изграден денонощен център за изследване на заразени, но това е само идеен проект, за който не е осигурено финансиране. Затова към момента, най-належащата задача на кризисните щабове и лекарите по места е, да се направи графикът, по който ще работят медицинските лица в 4-те вече разкрити зони”, обясни председателят на местния щаб.