Мащабна международна схема за пране на 40 милиона долара, придобити от фишинг измами, разкриха ГДБОП в Пловдив и окръжната прокуратура. Схемата е действала от две години, а неин лидер е ливанец, който е издирван от Интерпол с червена бюлетина по искане на Великобритания.

Начело на организацията в Пловдив е била черната вдовица 62-годишната Бойка Янушева. Именно тя, със съучастника си ливанец на 42г., е трябвало да изпере 40 милиона евро с помощта на множество подставени лица. Действали са в последните две години. Разследващите са установили, че групата е успяла да изтегли или да пренасочи финанси от чужбина на територията на Пловдив и областта за общо 1,2 милиона долара и 200 000 евро.

„В резултат на бързите действия от страна на колегите от БОП Пловдив и София и съвместно с други служби в страната, на 16 април се пристъпи при условията на неотложност към реализация и задържане на участниците в схемата. Част от тях получили информация, че следва незабавно да напуснат страната, преди да продължат с трансформирането на получените средства или прането на пари“, съобщи окръжният прокурор Румен Попов. По думите му в резултат на бързите действия на разследващите са били блокирани и не било възможно измамниците да пренасочат 1,7 милиона долара и 1,4 милиона евро. Тези пари били блокирани в банките преди да бъдат изтеглени. По делото са задържани дузина лица, като на две от тях са повдигнати обвинения.

До реализацията се стигнало, след като в началото на миналата седмица в БОП постъпила странна информация. Тя гласяла, че за три седмици в български банки трябвало да дойдат 40 милиона евро, които, чрез различни подставени лица, да бъдат пренасочени към банки в други държави. Парите били придобити от интернет измами.

Само за два дни по различни банкови сметки наистина постъпили 1,4 милиона евро и 1,75 милиона долара, които разследващите блокирали преди групата да ги пренасочи. Схемата не е била трудна за осъществяване. Според прокуратурата Бойка Янушева, чийто прякор е заради двамата й починали съпрузи, е набирала подставени лица. Създавала им е кухи дружества, на които са откривали банкови сметки в две родни банки. Именно там са постъпвали парите от фишинг измамите или се очаквало да постъпят с проформи фактури. Междувременно подставените лица са получавали електронен подпис, който се е предавал на единия от обвиняемите. От своя страна той е давал електронния подпис за банкиране на другия обвиняем по делото, който е ливанец.

„Към момента на задържането им са използвани всички възможни служители на БОП, включително и ГДБОП, като са претърсени 7 обекта, откъдето са намерени множество флашки, електронни подписи, банкови карти, документи чинно подредени за всяко едно от подставените лица, като до момента е установено, че от април насам са създадени 15 дружества за бързо усвояване и пренасочване на сумата от около 40 млн. евро“, обясниха схемата разследващите. По думите им било взето решение, с цел недопускане на огромни щети, в момента, в който постъпят първите парични средства, групата да бъде закопчана.

Бопаджиите са установили, че се подготвят още 10 дружества на подставени лица с нисък социален статус, които да бъдат използвани за препиране на парите от фишинг. По думите на шефа на антимафиотите в Пловдив Димитър Александров в акцията са участвали целият наличен състав на ТС БОП Пловдив, както и отдел „Разследване, пране на пари и корупция и киберпрестъпления“ в ГДБОП, а така също и Дирекция "Финансово разузнаване" към ДАНС.

На върха на международната схема е ливанец, който е обявен от Интерпол по искане на Великобритания за издирване с червена бюлетина. Банкови сметки били източвани, като финансите били насочвани през българските или други подставени лица към чужбина.

Така например ако сметките на някое дружество са ударени в Хонгонг, парите били насочвани към друга държава, откъдето сумите постъпвали към родните бушони. Те от своя страна ги теглели или също ги пренасочвали, като крайната дестинация е Китай.

„Тоест, намират вашата банкова сметка - на физически лица или фирма, насочват се към подставеното лице, чрез електронен подпис се нареждат или се изтеглят и се пренасочват към друга държава“, обясниха схемата от БОП – Пловдив. Според тях подставените лица са получавали за услугите си пари.

Всяко от подставените лица е било длъжно да отвори в две различни банки сметка. Когато постъпят парите, ръководителят - Янушева, с електронен подпис нарежда парите. Навсякъде, откъдето е възможно да бъдат теглени пари, измамниците са се възползвали. Така 1,4 млн. долара са били източени от сметка на фирма в Хонконг.

„Част от лицата, които са обслужвали счетоводно и са осигурявали логистиката електронно, са разпитани и две от тях са обвиняеми. Това са лицето, което е предоставяло на основния участник в чужбина - банковите сметки, за да може той да оперира с тях. Те са задържани и двамата са чужденци. Няма участвали банки в схемата“, казаха разследващите. Те уточниха, че преценката им е била да действат още при първите постъпления, а не да чакат някой от друга държава да дръпне парите с електронен подпис.

Подставените лица са получавали от 500 до 1000 лв. заплащане за услугите си. „До 10 % са предвиждали заплащане за основните участници двамата наши обвиняеми от това, което успеят да изперат. „Или хакват пароли, или се представят за клиенти, или намират доверени лица“, обясниха от БОП. Очакват и допълнителна помощ по линия на международното сътрудничество.

Бойка Янушева и съучастникът й ливанец, който е с българско ЕГН, са осъждани. Спрямо жената има три осъдителни присъди, които са за измами, обсебване и съставяне на документи с невярно съдържание. 42-годишният мъж има влязла присъда в сила за закана за убийство и за спряна издръжка. И двамата са обвинени за пране на пари и ги грози затвор от 3 до 12 години затвор, както и от 20 000 до 200 000 лева глоба.

Внесено е искане за запор върху банковата сметка, в която са 1,4 млн. евро. Внесено е искане до Окръжния съд за запор на тази сметка, както и по всички сметки на всички дружества, които са установени.

Групата подставени лица е наброявала 10-15 души от различен произход и социална среда. Те са имали между 10 и 15 фирми и около 30 сметки. Всички са основно от Пловдив, а задържаните Бойка Янушева и ливанецът, са организатори на схемата, са категорични от прокуратурата.