Злато и бронз в многобоя завоюваха българските щангисти в кат. до 55 кг. на Европейското първенство по вдигане на тежести, което се провежда София. Ангел Русев превъзмогна болките в рамото си, за да триумфира за четвърти път в надпревара на Стария континент. Другият ни представител - Джан Зарков пък изненадващо се пребори за третото място. Между тях се нареди единствено - Ромини Шамилишвили от Грузия.

22-годишният Русев събра двубой от общо 244 кг., като изпревари с 3 килограма останалия на второ място Рамини Шамилишвили (Грузия), докато двубоят на Джан Зарков бе 235 килограма, предаде БГНЕС.


Шампионът контузи леко дясното си рамо при втория опит в изхвърлянето (на 109 кг), като трамвата леко се усложни при третото вдигане - на 111, което се оказа и несполучливо, оставяйки го на трета позиция. Въпреки това в коронното си упражнение - изтласкването, той бе без конкуренция и още с първия опит на 135 кг си подпечата титлата и в двубоя, и в изтласкването. След това Русев излезе на подиума само, за да обере овациите и дори не опита да стане със 140.

17-годишният дебютант на голямо първенство при мъжете - Зарков, бе единственият щангист, който направи шест сполучливи опита. Със 102 кг той зае шесто място в изхвърлянето, но в изтласкването сполучи на 133 кг, с което спечели среброто в упражнението и успя да победи с 1 кг в двубоя румънеца Мариан Лука, за да вземе първото си отличие в двубоя от европейско първенство.

Грузинецът Шамилишвили постигнал 241 кг (111 + 130).


По-късно днес предстоят състезанията в още две категории. От 17:00 часа е надпреварата при жените до 55 килограма, докато от 20:00 часа е олимпийската категория 61 килограма при мъжете, в която ще участват българите Иван Димов и Габриел Маринов.