Балетът „Баядерка“ по музика на Лудвиг Минкус ще зарадва тази събота почитателите на танцовото изкуство с дневно представление. За тези, на които вечерните часове на спектаклите попречиха да видят балета, Държавна опера – Бургас насрочи представление за 14 часа на 30 март, така че и най-малките балетни фенове да успеят да видят една от най-зрелищните сценични творби.

Хореографията на спектакъла е на дългогодишната прима на Софийска опера и балет Веса Тонова, която е вече част от екипа на Държавна опера – Бургас, а постановката е дебютът й като хореограф. В премиерния спектакъл Тонова изигра и ролята на главната героиня Никия. Сценографията е на световноизвестния художник Иван Токаджиев, а костюмите са дело на една от най-добрите костюмографи Цветанка Петкова – Стойнова.

„Баядерка“ разкрива трагичната любовна история на индийската танцьорка в храм Никия и воина Солор. Любовта им разгневява великия брамин, влюбен тайно в танцьорката, и принцеса Гамзати, влюбена в Солор. Раджата, баща на Гамзати, е обещал на дъщеря си Солор за съпруг. Отмъстителната принцеса скрива змия в кошница цветя, предназначена за Никия. По време на танца на баядерката на празненство в храма тя е смъртно ухапана от змията. Браминът предлага противоотрова на Никия в замяна на любовта й, но тя отказва. Умирайки, тя напомня на Солор за неговата клетва за вечна вярност. Солор е съкрушен от смъртта на любимата си. Под влияние на опиати той се пренася в Царството на сенките, където среща духа на Никия. Завърнал се в реалността, той не може да се отърси от спомена за срещата. На сватбеното тържество на Гамзати и Солор, преди размяната на клетвите за вярност, храмът е срутен от земетресение. Всички загиват, а духовете на Никия и Солор най-накрая се събират в отвъдното.