Училищните настоятелства вече не могат да събират пари от родителите за материали, консумативи, ремонти и за всякакви текущи разходи. Новото правило е в сила с писмо на министъра на образованието Красимир Вълчев.

Ключовата дума е дарение. Когато е поискано, не е доброволно и затова не може да се нарече дарение. Затова дни преди началото на учебната година писмото на образователния министър е изпратено до всички 28 регионални управления на образованието. От там за правилото вече знаят и училищата.

"Безплатното образование включва право да не се заплащат такси за обучението, осигурявано със средства от държавния бюджет, и ползване на материалната база за обучение и за развитие на интересите и способностите на децата и учениците безвъзмездно. Събирането на средства от родителите на децата и учениците за материали, консумативи, подобряване на материалната база и други текущи разходи нямат правно основание", пише Вълчев.

От друга страна, и поисканите, и непоисканите дарения са необходими на училищата, защото средствата и в образованието все не стигат, предаде Нова тв. Училищните настоятелства вече не могат да организират платени курсове в сградите на училищата. Тази задача ще имат самите училища. В София те трябва да наемат външни фирми.

"Практиката да се организират курсове за надграждане на знанията и интересите на учениците по различни учебни предмети от настоятелството не може да бъде определена като допълнителна стопанска дейност". Тя не може да се използва като претекст, че така се осигуряват допълнителни финансови и материални средства за училището", смята министърът. Притесненията са, че така някои курсове ще станат по-скъпи, а това може да откаже родителите и външните фирми може да искат да наложат свои учители.