Стиховете на Яворов на френски език, прочетени от талантливи ученици от Гимназията по романски езици, погалиха слуха на публиката по време на премиерата на двуезичната книга „Яворов и морето”.

Изданието, което е създадено по случай 120 години от пристигането на гениалния поет в Анхиало, бе представено пред препълнената зала на Градска художествена галерия „Дечко Стоев”.

„Вярвам, че дошлият преди 120 години телеграфист в Поморие не си е отишъл. Той живее в нашите души и в таланта на нашите деца. За мен Поморие, нашият красив град, е едно от най-добрите места за писане на поезия. И ако лятото, емблематичните Яворови дни са известни в цял свят, много ми се иска тази вечер да е вечерта на Яворовата пролет”, заяви меценатът и поет д-р Васил Костадинов, който помогна издаването на книгата да стане факт. На премиерата той бе придружаван от съпругата си Татяна Костадинова.

Сред официалните гости бяха кметът на Поморие Иван Алексиев, председателят на Общинския съвет Адам Адамов, зам.-кметът по култура и образование в община Бургас Йорданка Ананиева, журналистката Ана Заркова, издателят Денчо Михов от „Либра Скорп“ и много общественици. Книгата „Яворов и морето” се издава с подкрепата на Община Поморие и Великотърновски университет „Св. св. Кирил и Методий“ .

„Не само Поморие, не само България, но и целият свят заслужава Яворов. Преводачът Атанас Ванчев дьо Траси е открил 20 ярки звезди в творчеството му”, заяви известната поетеса Маргарита Петкова. В премиерата участие с есеистични слова взеха още Валери Станков, Боян Чимов, доц. д-р Ярмила Даскалова и проф. д-р Николай Даскалов.

„Много е казано за Яворов, но личността, човекът Пейо Крачолов се е родил Чирпан, а поетът Пейо Яворов се е родил в Поморие. Тъй като Община Поморие винаги се е включвала в проекти, които представят нашия град, голямото богатство на поморийския дух, който още е жив, съм изключително радостен, че тази вечер имаше толкова хора на премиерата. За пореден път се убеждавам, че точно такива събития показват, че Поморие е духовно богат град, защото хората в него са духовно богати”, заяви кметът Иван Алексиев.

От книгата са отпечатани 500 бройки, като красивото издание е дело на „Либра скорп”. Съставител на поетични сборник е Стоян Тончев.

„Раждането на една книга е акт на свещенодействие. Всички ние идваме на този свят и си отиваме, но написнаото остава. Желая тази книга да продължи, да стигне дори до най-отдалечените кътчета на света. Изключително съм щастлив и благодаря на екипа, че този толкова дългогодишен проект видя бял свят. Благодаря на всички, които участваха в него. Благодаря на Атанас Ванчев дьо Траси за перфектния превод. Ние всички чухме колко прекрасно звучи поезията на Яворов на френски. Благодаря на хората, които представиха книгата, защото те не само разбират от поезия, а и я пишат”, заяви още д-р Костадинов.