62-годишният църковен служител Иван Калев от Бургас бе отрязан от ТЕЛК с цели 30 процента заради новата наредба. Той е един от 30-те хиляди ощетени от сменената процедура по освидетелстване.
Ето разказа на потърпевшия: "През 2011 година паднах от стълба и си счупих и двата крака. Единият в подбедрицата, другия в областта на петата. Бяха ми направени операции и след 6 месеца проходих с бастун. Явих се на ТЕЛК и ми дадоха 33 процента инвалидност и се наложи да обжалвам в НЕЛК. Там получих 78 процента. В течение на времето започнаха да ми се рушат ставите и сега имам коксартроза на двете тазобедрени и гонартроза на двете колена. Заради застояването, или по други причини развих хронична венозна и артериална недостатъчност и беше се стигнало до опасност от ампутация на единия крак. За мой лош късмет получих и хипертония и ретинопатия и сега не виждам с едното си око. Степента на инвалидност стигна до 93 процента. Имах и варикозни рани на много места по тялото.

Не можех да работя повече в църквата, тъй като нямаше как да коленича пред иконите, а после не можех да се изправя. Единственият ми доход беше пенсията от 264 лева. Тези дни отидох на ТЕЛК и по новите правила ме освидетелстваха само за основното заболяване, което решиха, че е хронична венозна и артериална недостатъчност. Останалите нямали значение. Не зная как нямат значение, след като не виждам, куцам и изпитвам силни болки. Получих 65 процента инвалидност, което означава намаляне на пенсията ми с над 80 лева. В момента обжалвам в НЕЛК и получавам социална пенсия 125 лева и 58 стотинки. Нито мога да живея с тях, даже не мога и да съществувам. Не мога и да работя.

Какво да правим ние, болните? Да умираме ли, пита Калев.

За жалост не можем да му отговорим...