Паметник, висок 4,70 метра, на който ще бъдат изобразени 400 кръста и ще бъде изписан цитат от Иван Вазов, ще почита жертвите – християни, избити от турците дни преди Освобождението в Българово. Проектът за монумента беше представен на обществено обсъждане, на което присъстваха инициаторът за изграждането му – Пламен Карашев, художникът Иван Бахчеванов, който е автор, архитект Емил Бурулянов, както и кметът на града Йордан Йорданов. Идеята беше подкрепена от присъствалите в залата на Читалището десетки граждани, като намеренията са района около бъдещия паметник непрекъснато да се облагородява.

„Да се гордееш със себе си и да запазиш историята на дедите си, са двете основни причини, да се съхраним като народ“, смята Пламен Карашев, чийто род произлиза от Българово. Неговата идея се подкрепя от фондация „Докосни щастието“. Тази година на 3-ти март той организира автошествие до Българово в памет на загиналите българи и гърци по време на жестоката касапница.Това са всички 400 мъже, жени и деца, които са били зверски избити от башибозуците. Когато населението разбира, че те настъпват, се скрива в храма „Св. Атанасий”. Там на святата земя се пролива кръвта им. А костите са открити преди 20 години, когато започва възстановяването на храма. Те още са там, в костница зад църквата.

„Искаме законово всичко да бъде издържано по процедурата за изграждане на паметника. Документите ще бъдат внесени в определените институции, надяваме се да бъдат одобрени. Дано Общинският съвет да приеме това начинание и след това ще го защитаваме пред Министерството на културата. Ще се захвана с прозрачна кампания по набиране на средства, която ще бъде дарителска. Вече има много хора, фирми, които искат да участват с това, което имат на сърце – материали, средства. Имаме подкрепа. Това ме държи изключително жив и ме кара да искам да реализираме намеренията си. Много хора ценят нашата цел – да запазим това, което сме. Това е история, трябва с гордост да го пазим“, каза Пламен Карашев.