Бургаската поетеса, художничка и студентка по архитектура в Единбург, Анамария Коева, издаде своята четвърта поетична книга „Мълчание по Бредбъри“. Премиерата на двуезичната стихосбирка ще се състои днес, 5-ти януари 2018 година от 18:00 в Дом на писателя, Бургас. С това събитие се открива и тържественото честване на 25-годишнината на литературно студио „Митични птици“ с арт-педагог поетесата Роза Боянова, в което Анамария членува вече 18 години.

За своите 24 години авторката поддържа дълга и разнообразна биография. Първите си стъпки в поезията започва в литературния кръжок на Роза Боянова, през 2005 година завършва курс по творческо писане при поета Любомир Левчев, а от 2007 до 2009 посещава работилница по творческо писане към Дом-музей „Петя Дубарова“. Сред литературните й отличия са няколко приза от детския литературен конкурс „Искри“ на БНР; отличие от Втори европейски конкурс за поетична книга на английски език през 2009; номинация в конкурса за дебютна книга „Южна пролет“, 2009; първа награда от средношколския конкурс „Възкресения 2010“; наградата за млад автор на Международния конкурс за хайку в Благоевград през 2011, Голямата награда от престижния юношески конкурс „Петя Дубарова“, 2012; първо място в Международен конкурс „Изкуство против дрогата“, 2017 и други. Представя България в Международен поетичен фестивал в Нови Сад (2014), а през 2015 участва в спектакъла „Рисувани стихове с музика“ в Български културен център-Лондон. Анамария има зад гърба си и две самостоятелни изложби – в България и в чужбина, а поезията й е публикувана в България, Полша, Чехия, Сърбия, Македония, Турция, Франция.

Заглавието на новата й стихосбирка „Мълчание по Бредбъри“ е вдъхновено от „451 градуса по Фаренхайт“ на Рей Бредбъри, в който пожарникарите изгарят книги, а хора-книги учат дума по дума литературни шедьоври, за да ги спасят от забрава. „Запаметяваш/ библията на съвестта/ наизуст/ и я изгаряш.“ – пише младата поетеса. В книгата се преплитат темите за търсенето на идентичност далеч от дома и за пътуването – във времето, в пространството, в различните човешки светове. Всяко от стихотворенията е посветено на някого, а лирическите герои обитават илюстрациите, които също са дело на авторката.

Заповядайте в Дом на писателя днес от 18 часа, когато Анамария ще разкаже повече за многопластовото мълчание, а музикантът Георги Мархолев ще го облече в музика в техен съвместен проект за песен.