В началото на всяка година Европейският комитет по микробна лекарствена чувствителност публикува нови насоки за изпитване на чувствителността на бактериите към антибиотици. Затова още в първия работен ден на 2018-та година „ЛИНА” актуализира своите стандарти.

„Основен елемент от работата на микробиологичното звено в „ЛИНА” е да осигурява информация за чувствителността на бактериите към антибиотици. Изготвянето на антибиограма е стандартизиран метод, който е утвърден в международната практика от десетилетия. В препоръките от първи януари 2018г. открихме важни за пациентите факти. Много съществена е промяната в интерпретацията на резултатите за някои антибиотици - цефалоспорини, макролиди и флуорохинолони. Включени са допълнителни видове бактерии, за които ще е възможно да се изготвя антибиограма - такива са представителите на род Aeromonas”, заявява микробиологът на лаборатория „ЛИНА” доц. д-р Сашка Михайлова, д.м.

Актуализирана е информацията за дозовия режим на редица антибиотици. Също така са описани специални ситуации, които налагат използването на конкретни антимикробни препарати в точно определени дози. Обновяването на стандартите за пореден път показва, че от лаборатория „ЛИНА” държат на качеството и са в крак с последните световни изисквания, чиято цел е да направят диагностиката по-ефективна, а от там и лечението на пациентите по-успешно.

„През 2015 г. в българските микробиологични лаборатории се приеха европейските стандарти. Научните открития и изменчивостта на бактериите изискват периодично актуализиране на протоколите, които се следват при изготвяне на антибиограма. Още в първия работен ден на 2018 г. микробиологичната лаборатория на „ЛИНА” обнови своите инструктивни материали”, допълва доц. Михайлова.

Периодичното осъвременяване на работните протоколи е неотменна част от дейността на лаборатория „ЛИНА”. Напомняме, че микробиолозите на „ЛИНА” предоставят и безплатни консултации както за пациенти, така и за техните лекуващи лекари.