Съдбата на Димитър Стаматов, на 55 години, от странджанското село Драчево, община Средец, трогна десетки местни жители. Цялото село помага на мъжа, който преди пет години е претърпял жестока катастрофа в Гърция. Върнал се е в България след частично лечение в южната ни съседка и оттогава среща подкрепата на местните хора, без която няма как да посреща ежедневните си нужди. Първоначално Димитър успявал да се придвижва с патерици, но от няколко месеца състоянието му се влошава и той е прикован на инвалидна количка.

„Той живее сам, двамата му братя са в Русия, дъщеря му също е в чужбина. Няма на кого да разчита, затова всеки от нас се стреми да го подкрепя. Имаше решение на ТЕЛК в Бургас, според което получаваше пенсия от едва 47 лева, а само лекарствата му струваха 32. Той е и с високо кръвно. Няма как с тези пари да се живее нормално. Направихме всичко необходимо, цяла година водихме борба и в първия работен ден след Коледа се случи очакваното чудо. Бяхме обжалвали решението на ТЕЛК в НЕЛК -София и документите му бяха върнати за преразглеждане в Бургас. Сега се получи решение, с което той е с 92% инвалидност и така ще получава през следващата година около 300 лева пенсия“, каза кметът на село Драчево Йоана Николова пред БургасИНФО.

Димитър Стаматов ще посрещне по-спокойно новата година и заради помощта, оказана му съвместно от групата „Шофьори Бургас“ и СНЦ „Дружество на инвалидите“. Със средства, събрани от членове на групата, бяха закупени хранителни продукти. „Така той спокойно ще има прехрана за един месец напред“, каза Пламен Делев, който е познат в публичното пространство с подобни благотворителни инициативи и лично занесе продуктите в дома на Димитър в селото.