38-годишният Милен Стойчев, който беше посочен от полиция и прокуратура като ловък измамник, прибирал пари от мъже - наивници, като красивата Мария, ще остане един от образите, предизвикали най-много шум в общественото пространство през 2017-та година. Името му стана известно като бургаския Спас през ноември. Той ще посрещне Нова година в ареста, а баба му Мария, чието име той е използвал, за да вкара в капана жертвите си - пред телевизора и правеща си равносметка, каквато всеки търси в навечерието на Новата година.

„Милен сбърка, не го оправдавам, но не е като да е убил човек! Толкова време си търси работа. Работил е като барман, в пералня в „Меден рудник”. Започваше и на други места, но го лъжеха с парите. Две – три години беше безработен. Така и не разбирам какво точно е правил и как, но е трябвало е да спре”. Това каза пред БургасИНФО 74-годишната Мария Василева – бабата на Милен, с която той е живеел. На нейно име е бил както фалшивият прпфил в социалната мрежа, така и банковата сметка, на която заблудените джентълмени превеждали пари.

В момента 38-годишният Милен Стойчев е в следствения арест на територията на Бургаския затвор. Жертвите му вярвали, че с парите си помагат на красивата Мария да оправи телефона си и да си купи билет от Гърция за България. На 17-ти ноември Бургаският районен съд счете, че той е личност със завишена степен на опасност и го остави в ареста. Според магистратите, престъплението, в което е обвинен, се отличава с изключителна изобретателност и, ако е на свобода, може да извърши ново. А подписката, гаранцията или домашен арест няма да му ограничат достъпа до интернет. Бабата на бургазлията обаче се надява той скоро да се прибере, за да не се притеснява за него в ареста.

„Аз ще посрещна Нова година пред телевизора вкъщи, но постоянно се притеснявам за него – как е там. Като се събудя, постоянно ми е пред очите, минават ми всякакви мисли. Той ме успокоява, че се чувства добре. Всеки път, като ходим да го виждаме, казва, че всичко е наред. Знае, че имам високо кръвно и заболявания и ме моли да не се притеснявам. Казва ми, че явно така е трябвало да стане”, споделя Мария за внука си, когото описва като мил човек, който винаги я е водил на лекар и се е грижил за здравето й.

Въпреки шумът, който се вдигна, Мария държи на внука си и се опитва да му дава кураж, докато е в ареста.

„Зная, че е допуснал грешка, но не е направил нищо насилствено. На никой не е опрял нож до врата и да каже: „Дай пари”. Толкова много хора правят и по-лоши неща, а са на свобода”, казва възрастната Мария. Жената, която изглежда изключително интелигентно, и за която съседите споделят само добри впечатления, споделя, че случаят е стрес за нея и цялото й семейство.