Български документи срещу 2000 евро. Германски журналист успя да си купи фалшива лична карта, според която всъщност е българин. Това се е случило в Гърция, където този бизнес процъфтява заради кризата с бежанците, разказва NOVA.

Повече от 50 000 са бежанците само в Гърция. Това сочи последният годишен доклад на южната ни съседка. Почти всички те искат да продължат пътя си към Западна Европа, но не могат. Нямат документи, а дори да имат, с тях не могат да продължат напред. Тук идва мястото на трафикантите.

„Те правят паспорти на всяка държава, която може да си представите, имат паспорти дори и за Канада. Може да заминете за Канада срещу 12 000 евро”, разказва Кристоф Корбел.

Именно бежанци разказали на германския журналист, че най-лесно може да купи фалшив паспорт в Гърция. И той заминал:

Намерих го в едно кафене в Атина, но направих контакт с него преди това, всъщност е доста лесно да стигнеш до тези хора, наистина са много и то заради огромния брой бежанци, които живеят в Атина”, разказва Кристоф Корбел.

Само за няколко часа германецът Кристоф Корбел се превърнал в българина Петър Иванов. „Трафикантът ми препоръча български паспорт, защото казах, че искам да вляза в Турция, а като германски журналист това би било много трудно в този момент. Затова той ме посъветва да ми даде български паспорт и аз се съгласих. Понякога трафикантите използват загубени паспорти на истински хора, само сменят снимката, но моят мисля, че е напълно фалшив. Наистина харесах името, което ми дадоха. Не знам дали това е истински човек, но според мен, щеше да мине обикновен паспортен контрол”, обясни журналистът.

След репортажа на Кристоф Корбел последвали арести в Гърция. Но това няма да спре търговията на черно, според журналиста.

„Мисля, че няма да отнеме много време, преди да се появи нов човек, който да заеме мястото на арестуваните”, коментира Корбел.